Монополът на руските доставчици на газ в България щял да падне

Монополът на руските доставчици на газ в България щял да падне
Карта на газопреносната мрежа в България. Карта: Булгартрансгаз
A A+ A++ A

Монополът на руските доставчици за пренос на газ по транзитните тръби в България ще падне, предвижда проект за договор между оператора на газопреносната мрежа "Булгартрансгаз" и потенциални купувачи на свободни капацитети.

Типовият документ е обявен за обществено обсъждане и по него се приемат предложения до 25 август, пише в. Труд във вторник.

Вестникът отбелязва, че "Булгартрансгаз" ще разпределя капацитетите за транзит на газ по правилото "първи заявил - първи получил". Предимство ще се дава на държавната "Булгаргаз".

В момента най-голяма част от капацитетите държи руско-българската компания "Овергаз" (50% собственост на "Газпром"). Затова много промишлени предприятия се оплакаха в Брюксел и през м.г. ЕК започна наказателна процедура срещу България.

Капацитети ще се дават за месец, тримесечие, една година или повече. Условието е да има равни свободни количества на входа и на изхода на мрежата. Само те ще могат да се преотстъпват.

Ако документът бъде одобрен преди края на годината, търговци извън "Овергаз" на практика ще могат да ползват само 9 млн. куб. м свободен капацитет.

Причината е в разминаването между физическите обеми на входната тръба от Румъния трите изходни към Турция, Гърция и Македония, както и в резервираните количества от дъщерната компания на "Газпром" за тази година, обясняват „Труд".

#природен газ #доставчик на газ #Газпром #Булгаргаз #Булгартрансгаз #Овергаз #монополисти

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници