„Газпром" без ответни мерки срещу антимонополното разследване на ЕК

„Газпром" без ответни мерки срещу антимонополното разследване на ЕК
Много десетилетия наред „Газпром" е доказал надеждността си като доставчик на природен газ и в действителност е гарант за енергийната сигурност в Европа, заяви Дмитрий Песков, говорител на президента Владимир Путин. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

„Газпром" няма да намали доставките във връзка с антимнополното разследване, което започна срещу него Европейският съюз, съобщи днес представител на Кремъл.

„Не се говори за ответни мерки. Много десетилетия наред „Газпром" е доказал надеждността си като доставчик на природен газ и в действителност е гарант за енергийната сигурност в Европа," заяви Дмитрий Песков, говорител на президента Владимир Путин, пред РИА „Новости", цитирана от „Дневник".

Междувременно Владимир Марков, член на управителния съвет на руския газов холдинг, който заяви, че „Газпром" спазва правилата за дейност в страните, с които работи, и разчита на обективност в антимонополното разследване на Европейската комисията.

„Ние се занимаваме изключително със стопанска дейност и правим това според правилата в страните, в които работим, дори и тези правила да не ни харесват, като например третият енергиен пакет," посочи той.

Владимир Марков отбеляза още, че делът на „Газпром" на европейския пазар е по-малко от една трета и съответно холдингът не може да бъде смятан за монополист.

На 4 септември Еврокомисията започна задълбочено разследване, за да установи дали „Газпром" не е нарушил антимонополното законодателство на ЕС, възпрепятствайки конкуренцията на газовите пазари в Централна и Източна Европа.

Брюксел подозира руската компания в три практики, нарушаващи правилата за свободната конкуренция - ограничаване на потока на газ за страни членки на ЕС, възпрепятстване на дейността на конкуренти и налагане на нелоялни цени, обвързвайки стойността на петрола с цената на природния газ.

#„Газпром" #енергийна сигурност #ЕС #природен газ #нелоялна конкуренция #монопол

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници