„Росатом“: АЕЦ „Белене“ не е кула от карти

„Росатом“: АЕЦ „Белене“ не е кула от карти
Говорителят на „Росатом“ Сергей Новиков опроверга спекулациите, че проектът за АЕЦ „Белене“ не е привлекателен за инвеститорите. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Говорителят на „Росатом“ Сергей Новиков опроверга спекулациите, че проектът за АЕЦ „Белене“ не е привлекателен за инвеститорите, като посочи, че той е бил реален, а не „някаква кула от карти“.

„В иска е посочена сумата, която трябва да се плати за направените разходи“, заяви пред БГНЕС говорителят на държавната корпорация, чиято дъщерна компания е „Атомстройекспорт“.

По-рано във вторник руската компания „Атомстройекспорт“ посочи в комюнике, че увеличава исканите от Националната електрическа компания на България (НЕК) компенсации за отказа от АЕЦ „Белене“ на 1 млрд. евро.

Сергей Новиков съобщи, че става дума за суми по изпълнени дейности, за които са подписани съответните документи, но не е платено; за изпълнени дейности, за които по някаква причина не са подписвани съответните документи, но са плащани пари от руската страна, както и за разходи за оборудване, което е изработено или се намира в много напреднал стадий на изготвяне.

„Тази работа също вече е платена и ние сме готови да покажем оборудването, което очаква своето инсталиране на площадката на АЕЦ „Белене“, уточни Сергей Новиков.

Сумата на иска включва и разходите, направени в продължение на години за издръжка на персонала и инфраструктурата на площадката на бъдещата АЕЦ „Белене“.

„Тук не става дума за ефимерни или морални щети. Става дума за конкретни разходи, направени от руската страна или които руската страна е заплатила на подизпълнителите, включително чуждестранни като концерна „Карсиб“. Естествено е, че тези разходи на „Атомстройекспорт“ трябва да бъдат възстановени, защото това са реални пари, които вече са платени“, категоричен е говорителят на „Росатом“.

След посещението на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев в Москва в края на март, няколко дни след като правителството се отказа от строителството на втората атомна централа, беше обявено, че е създадена смесена комисия. Тя трябваше да изчисли разходите, направени от двете страни по изграждането на втората българска АЕЦ.

Попитан дали тази сума е резултат от работата на комисията, Сергей Новиков обясни, че това е паралелен процес.

„В рамките на комисията може да се продължи работата, никой не се отказва от тази работа. Вече имаме прецедент, когато НЕК ни е молела за отлагане на плащанията и това отлагане е предоставяно, при това много пъти, но въпреки това дължимите пари на „Атомстройекспорт“ не са възстановявани“, подчерта говорителят на руската енергийна компания.

„Процедурата е следната. Веднага след завеждането на иск в Арбитража отсрещната страна бива уведомявана. Затова смятам, че официалните български власти, по-конкретно НЕК, са уведомени“, заяви още Сергей Новиков.

Той още веднъж посочи, че руската страна е готова да покаже изработеното оборудване и да запознае българската общественост с целия обем от дейности, извършени по изграждането на АЕЦ „Белене“, за да „могат българите да знаят, че проектът беше напълно реален, преди правителството да го замрази“.

„Искам още веднъж да подчертая, че този проект беше абсолютно реален, а не някаква си кула от карти“, заяви Сергей Новиков.

В тази връзка той опроверга спекулациите, че проектът не е бил привлекателен за инвеститорите.

„Инвеститори имаше, при това в този вид, който искаше българският възложител: руски инвеститор, но с миноритарен дял под 51%; руски плюс европейски инвеститор (френската „Алтран“ и финландската „Фортум“). Тези български искания винаги бяха удовлетворявани“, увери говорителят на „Росатом“.

#„Фортум“ #„Алтран“ #Делян Добрев #НЕК #„Атомстройекспорт“ #АЕЦ „Белене“ #Сергей Новиков #„Росатом“

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници