Дянков: Исканията на „Атомстройекспорт" са смешни, нямат шанс

Дянков: Исканията на „Атомстройекспорт" са смешни, нямат шанс
Исканията на „Атомстройекспорт" за 1 млрд. евро компенсации за отказа от АЕЦ „Белене” са смешни, заяви българският финансов министър Симеон Дянков. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Исканията на „Атомстройекспорт" за 1 млрд. евро компенсации за отказа от АЕЦ „Белене” са смешни, заяви българският финансов министър Симеон Дянков.

По-рано във вторник руската компания „Атомстройекспорт" посочи в комюнике, че увеличава исканите от Националната електрическа компания на България (НЕК) компенсации за отказа от АЕЦ „Белене" на 1 млрд. евро.

Министърът на икономиката и енергетиката Делян Добрев определи като неоснователни претенциите на руската компания, защото не отговаряли на принципните договорености с Русия.

Той увери, че България се подготвя да отговори на този иск от 6 месеца с помощта на най-добрата адвокатска кантора в света, която имала много спечелени дела срещу „Атомстройекспорт".

Симеон Дянков изрази предположение, че искът на „Атомстройекспорт” е отправен по съвет на юристите на компанията, които били губили доста дела в Европа и щели да загубят поредното, ако решат да се борят с България.

Финансовият министър увери, че неговият екип работи с този на енергийния министър Делян Добрев и „Атомстройекспорт” просто нямали шанс.

„Казусът е доста явен, самата компания „Атомстройекспорт" ни дължи доста пари, ние се надявахме да можем с разговори да изчистим тези неща. Ако наистина са решили да ходят по този път ние ще предявим също нашия иск и съответно ще ги разбием в съдилищата,” увери министърът на финансите.

Според Симеон Дянков сегашната ситуация с „Атомекспортстрой" няма да се отрази негативно на бъдещи отношения между български и руски търговски организации.

„Този случай е изолиран - за определена компания, която има много проблеми в света. Не вярвам този иск да влезе в съдилищата, според мен това е някакъв типичен руски опит - дайте да видим дали ще се уплашат. Ние сме показали, че не се плашим от руснаците - нито от определени компании, нито от енергийни гиганти. Ако трябва, пак ще ги пляскаме,” каза още Симеон Дянков.

#„Атомстройекспорт" #Русия #Симеон Дянков #Делян Добрев #Арбитражен съд #АЕЦ „Белене”

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници