„Росатом“: Изказванията на България за АЕЦ „Белене“ са странни!

A A+ A++ A

Руският енергиен гигант „Росатом“ нарече „странни“ изказванията на българското правителство, че няма намерение да плаща вече произведеното от руската страна оборудване за АЕЦ „Белене“.

„Отнасям се към всички поръчители с голямо уважение и е странно, че някой отказва да ни плаща за вече свършена работа по договор“, заяви пред журналисти заместник генералният директор на „Росатом“ Кирил Комаров, цитиран от РИА „Новости“.

„Чувствам се странно, когато чета коментарите на някои български държавници, че имат план, по който да не плащат“, каза Комаров.

Той подчерта, че проектът АЕЦ „Белене“ съществува от 2006 година и всички основни документи са подписани през 2008, включително тези, по които е започнало производството на оборудването.

„Досега не сме получили от българска страна нито едно предложение за прекратяване на тези договори, затова и до ден днешен във всички заводи за производство на оборудване процесът тече“, подчерта вторият човек в „Росатом“.

„Българският поръчител може да си решава да строи или да не строи АЕЦ. Ние искаме оборудването да бъде платено и сме готови веднага да го изпратим на поръчителя. Оттам нататък българската страна да решава – да отваря музей или да го инсталира в Козлодуй – нас това не ни засяга“, допълни руснакьт.

На 11 септември руската компания „Атомстройекспорт“ посочи в комюнике, че увеличава исканите от Националната електрическа компания на България (НЕК) компенсации за отказа от АЕЦ „Белене“ на 1 млрд. евро.

В сряда министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев заяви, че нито един от двата резервни плана след отказа от АЕЦ „Белене“ не включва плащане на неустойки или строителство на централа.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници