ЕК ще проверява всички енергийни договори с трети страни

ЕК ще проверява всички енергийни договори с трети страни
Енергийните договори ще се проверяват дали съответстват на съюзното законодателство. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Всички договори в сферата на енергетиката между страните – членки на ЕС, и трети държави ще се съгласуват в Европейската комисия.

Това предвижда нов закон, одобрен от Европейския парламент, съобщиха от институцията.

Енергийните договори ще се проверяват дали съответстват на съюзното законодателство.

„Държавите членки в течение на три месеца след влизане в сила на закона трябва да представят на Комисията всички съществуващи двустранни междуправителствени споразумения с трети страни“, се казва в съобщението на ЕП.

В рамките на девет месеца ЕК ще трябва да даде заключения дали договорите отговарят на съюзното законодателство в областта на конкуренцията и функционирането на вътрешния енергиен пазар.

Законът влиза в сила на 20-ия ден след публикуването му в официалния бюлетин на ЕС.

В съответствие с точка 4 на Договора за ЕС държавите членки трябва „да избегнат или отстранят всякакви несъответствия между съюзното законодателство и международните споразумения, които те са сключили с трети страни“.

„Нормалното функциониране на вътрешния енергиен пазар налага вносът на енергия в ЕС напълно да се регулира от правилата на вътрешния пазар“, подчертават авторите на закона.

„Ако пазарът не функционира както трябва, това поставя Съюза в уязвимо и неблагоприятно положение по отношение на енергийната сигурност и подкопава неговите потенциални предимства“, се казва още в преамбюла на закона.

Държавите членки ще носят отговорност пред Съюза за енергийната сигурност и в случай на съмнения при сключването на договори с трети страни трябва да се обръщат към ЕК.

С този закон се приключва процедурата, започната през миналата година, когато беше предложено на страните членки да информират Брюксел от 1 януари 2012 за всички нови и съществуващи двустранни договори с трети страни в енергийната област.

#ЕП #ЕК #енергетика #конкуренция #енергиен пазар

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници