Също като „Булгаргаз“, ДКЕВР предлага газът да поевтинее с 0,67%

Също като „Булгаргаз“, ДКЕВР предлага газът да поевтинее с 0,67%
Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) предлага от 1 октомври до края на 2012 г. газът да поевтинее с 0,67%, с колкото предложи и националният доставчик „Булгаргаз“. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) предлага от 1 октомври до края на 2012 г. газът да поевтинее с 0,67%, с колкото предложи и националният доставчик „Булгаргаз“.

Предложението се появи в доклад на председателя Ангел Семерджиев, който ще бъде обсъден на 25 септември, предаде „Дневник“.

На 10 септември държавната компания „Булгаргаз“ предложи на ДКЕВР през четвъртото тримесечие цената на природния газ да е с 0,67% по-ниска от действащата през третото.

От компанията мотивираха предложението си с договореното с „Газпром“ намаление на цените на доставките на горивото с 11%, като не включва недовзетите от нея приходи за предходни периоди.

Тази отстъпка обаче ще влезе в сила, когато България се ангажира твърдо с проекта „Южен поток“, срокът за което е 15 ноември.

Докладът на ДКЕВР разкрива още, че в цената, предлагана за синьото гориво, е включена надценка от 1% за „Булгаргаз“.

Така държавното газово дружество ще компенсира част от недовзетия си приход за минали периоди, поради което изпадна в тежко финансово състояние. По думите на Ангел Семерджиев този приход е 150 млн. лв.

В доклада на председателя на ДКЕВР е записано и намаление на цените на доставчиците на „Булгаргаз“ от внос и местен добив с различни проценти, като имената на компаниите не са посочени. Най-голямото намаление е по един от контрактите - със 17,75%.

#природен газ #„Газпром“ #Ангел Семерджиев #„Булгаргаз“ #ДКЕВР

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници