Борисов: България ще плати оборудването за „Белене", но не цялото

Борисов: България ще плати оборудването за „Белене", но не цялото
България ще плати на „Атомстройекспорт" оборудването за АЕЦ „Белене", но не цялото, а само това, което е поръчала, обяви в Русе премиерът Бойко Борисов. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

България ще плати на „Атомстройекспорт" оборудването за АЕЦ „Белене", но не цялото, а само това, което е поръчала, обяви в Русе премиерът Бойко Борисов.

„Русия е една прекрасна страна, която винаги ще бъде приятел на България. Ние сме много задължени в нашето историческо минало. Спорът не е между нашите две страни, а между две частни компании," обясни министър-председателят.

Той визира компенсациите от 1 млрд. евро, които дъщерната компания на „Росатом" „Атомстройекспорт" иска от българската НЕК заради отказа на България от изграждането на АЕЦ „Белене".

По-рано във вторник медиите в Русия коментираха, че държавата има всички шансове да спечели иска срещу България, като не изключва вероятен фалит на НЕК и придобиване на активите й.

„България ще сезира Европейската комисия за казуса около АЕЦ „Белене"," заяви Бойко Борисов, цитиран от БГНЕС.

Държавата ще заведе насрещен иск срещу „Росатом" и начина, по който е бил проведен търгът за оборудването на атомната централа, обясни премиерът.

„ОЛАФ не се занимава с проекти, които нямат европейско финансиране, но се интересува и наглежда, когато се правят обществени поръчки по непрозрачен или, както в случая с този търг, престъпен начин. Това, според мен, ще заинтересува службите, които се занимават с такива неща. Макар и неофициално, но ще бъдат информирани от мен лично. Така че частната руска компания може да си предявява каквито си иска искове към нас в нарушение на това, за което сме се договорили с тях," допълни още Бойко Борисов.

Той апелира в случая България и Русия да не бъдат представяни като спорещи страни, защото спорещите са само частни компании.

„А някой да иска активите на НЕК, е несериозно по простата причина, че Станишев, Овчаров и Доган направиха от НЕК една банкрутирала компания," заяви Бойко Борисов.

#„Атомстройекспорт" #АЕЦ „Белене" #Бойко Борисов #„Росатом" #НЕК #ЕК #Русе

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници