ДКЕВР няма да променя таксите за присъединяване на ВЕИ към ел. мрежата

ДКЕВР няма да променя таксите за присъединяване на ВЕИ към ел. мрежата
Kъм момента България има 800 мегавата от възобновяеми мощности при изискване на ЕС от 600 мегавата за 2020 г., посочи Ангел Семерджиев. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

ДКЕВР няма намерение да променя таксите за достъп до енергийната мрежа на България, обяви председателят на енергийния регулатор Ангел Семерджиев.

Вече втора седмица собствениците на ВЕИ недоволстват от налагането на новите такси.

„Когато се натрупа достатъчно информация за разходите, които предизвикват централите за производство на възстановяема енергия и когато тръгнем към окончателни цени, могат тези цени за достъп да претърпят промени“, обясни Ангел Семерджиев, цитиран от БГНЕС.

Комисията няма намерение да преговаря с ВЕИ производителите и не се притеснява, ако те се оплачат пред ЕК заради таксите.

„Тази такса ще се използва само за покриване на допълнителните разходи. Тезата на производителите, че се прехвърлят пари от тях към ЕРП-тата, е абсолютно несъстоятелна. Очаквахме извинение за тезата, че зелената добавка не е само за зелена енергия. Не получихме такова. Зелената добавка не е повече, отколкото е необходимо за покриване на разходите за зелена енергия, а дори е по-малка“, коментира още Ангел Семерджиев.

Според него няма грешка при определянето на цените за зелена енергия и те са определени по действащото законодателство.

По предварителни данни на ДКЕВР има не по-малко от 780 мегавата фотоволтаици, присъединени към електроразпределителната и електропреносната мрежа, като всички те са в експлоатация, обясни председателят на енергийния регулатор.

България вече е преизпълнила планираните за присъединяване към системата до 2020 г. фотоволтаици, подчерта той.

„Все още има производители, придобили правото на цената преди 1 юли, които не са подписали окончателните договори по различни причини, ние също имаме няколко висящи такива преписки за издаване на лицензии и започване на търговска експлоатация“, призна още Ангел Семерджиев.

#ДКЕВР #Ангел Семерджиев #председател на ДКЕВР #фотоволтаици #ВЕИ #ЕРП

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници