Добрев чака яснота за инвеститора за АЕЦ „Белене”

Добрев чака яснота за инвеститора за АЕЦ „Белене”
Добрев подчерта, че в случая Народното събрание ще се произнесе и всеки ще е наясно какъв е мандатът на правителството и какви условия трябва да спазва. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев заяви, че се надява през следващата седмица да получи отговор от енергийния департамент на САЩ относно инвеститора „Глобъл пауър консорциум”.

По отношение появата на кандидат-инвеститора за АЕЦ „Белене" във Варна Добрев коментира, че в общественото пространство могат да витаят всякакви слухове, но той се е срещнал с представители на консорциума в сряда.

„За такъв тип големи проекти трябва да се постъпва прозрачно, а не да се договаряме в моя кабинет и да заскретяваме договора за 30 години напред”, посочи Добрев, цитиран от БТА.

Той подчерта, че в случая Народното събрание ще се произнесе и всеки ще е наясно какъв е мандатът на правителството и какви условия трябва да спазва.

Оценката на активите на „Белене" би трябвало да е изработена още преди години, но това нарочно не е направено, за да може финансовите ангажименти да се носят от НЕК и тя да плаща докато падне на колене, коментира министърът.

За иска на Русия той посочи, че обикновено до започване на такъв тип дела трябва поне една година.

„По първите дела, които пък ние заведохме, все още няма определен арбитражен състав”, посочи Добрев.

По думите му българската позиция е подготвена и тя е, че Русия няма основания да иска от страната 1 милиард евро компенсации.

Министър Добрев подчерта още, че след 31 март България вече няма никакви договорни отношения с Федерацията.

Той бе категоричен, че в момента не се водят никакви преговори с Русия.

#Делян Добрев #министър на икономиката #енергетиката и туризма #САЩ #Глобъл пауър консорциум #АЕЦ „Белене" #Варна #НЕК #Русия #България #Народното събрание

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници