Собственикът на "Северен поток 2" обявява несъстоятелност?

Собственикът на "Северен поток 2" обявява несъстоятелност?
A A+ A++ A

Базираната в Швейцария компания, която изгради газопровода "Северен поток 2" от Русия до Германия по дъното на Балтийско море, обмисля подаване на заявление за несъстоятелност, посочиха за "Ройтерс" двама източници, запознати със ситуацията.

Съединените щати санкционираха през миналата седмица компанията Nord Stream 2 AG, след като Русия призна двата отцепили се източноукраински региони - Донецк и Луганс, преди инвазията ѝ в Украйна, което предизвика вълна от икономически санкции срещу Москва от страна на Запада.

Компанията Nord Stream 2 AG е собственост на руския държавен газов гигант "Газпром" завърши през миналата година проекта на стойност 11 милиарда долара, който е предназначен да удвои капацитета за изпомпване на синьо гориво от Русия за Германия.

Двата източника на агенция "Ройтерс", които пожелаха анонимност, тъй като разговорите за потенциална несъстоятелност са поверителни, посочиха, че Nord Stream 2 AG работи с финансов съветник по изчистването на някои от задълженията си и може официално да започне производство по несъстоятелност в швейцарски съд още през тази седмица.

Нито Nord Stream 2 AG, нито "Газпром" дадоха официален коментар пред "Ройтерс" след появилата се информация.

Газопроводът с дължина 1230 км не започна търговски операции, тъй като чакаше сертифициране в Германия, което обаче беше спряно през миналата седмица в резултат на ескалиращата криза в Украйна.

Министърът на икономиката на Швейцария Ги Пармелен посочи в понеделник в интервю за местното радио RTS, че целият персонал на Nord Stream, повече от 140 служители, които са работили за компанията в швейцарския град Цуг, са били уволнени.

След нахлуването на Русия в Украйна, няколко големи компании, включително петролни гиганти, заявиха, че ще се откажат от руските си операции, включително Shell, която заяви, че повече няма да участва в "Северен поток 2", наред с други инвестиции.

#Северен поток-2

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници