Депутатите решиха: При нужда държавата ще поема контрол над Лукойл и Инса ойл

Депутатите решиха: При нужда държавата ще поема контрол над Лукойл и Инса ойл
A A+ A++ A

Държавата ще може да поема контрола при нужда над петролните рафинерии у нас. Това гласуваха на първо четене в парламента. Според промените в закона, контролът ще бъде осъществяван от министъра на икономиката, който ще има право да назначи особен търговски управител в съответната нефтопреработваща компания.

Предложението на "Демократична България" предвижда особеният търговски управител да се назначава за срок от шест плюс шест месеца, но да няма право да се разпорежда с имуществото на дружеството. Особеният управител ще се въвежда, ако рафинерията е нарушила правилата на Европейския съюз, на ООН или има вероятност да бъде спряно производството.

Своите притеснения към законопроекта изразиха от "БСП за България".

"Законопроектът ражда и интерпретации и се раждат и страхове. Създава се впечатление, че в момента има криза и тази криза трудно може да бъде овладяна, и това се прави за да се накаже Русия като се взима собствеността ѝ", коментира Драгомир Стойнев от БСП.

От името на вносителите Надежда Йорданова коментира, че не става въпрос за смяна на собствеността.

"Говорим за назначаване на специален управител, а не за смяна на собствеността, това трябва много ясно да се каже", обясни Йорданова.

Законопроектът беше подкрепен и от ГЕРБ-СДС. От Коалицията обаче поискаха да бъдат уточнени част от изискванията между двете четения.

"За да разсеем всякакви съмнения на колегите, че не става въпрос за национализация, трябва да се вземе за пример закон за енергетиката, смятам, че така на всички ще стане ясно каква е целта на мерките, те са временни принудителни административни мерки", каза Теменужка Петкова.

#Инса ойл #петролна рафинерия #"Лукойл България #Лукойл

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Акценти

Анкета

Ще състави ли правителство?