Тагарев: България готви нова военна помощ за Украйна

Тагарев: България готви нова военна помощ за Украйна

ФБ/Тодор Тагарев

A A+ A++ A

Освен продължаването на помощта за Украйна с боеприпаси и въоръжение, България е поела ангажимент пред Украйна да готви за фронта бойни медици, казва в интервю за "Свободна Европа" министърът на отбраната Тодор Тагарев. Най-вероятно той визира обучение на украински медицински лица, а по този повод от БСП настояха за изслушването му в пленарната зала, за да уточни какво има предвид. Тагарев обаче неведнъж е обяснявал, че наши военни няма да пращаме и това е дезинформация.

"България е приела да готви т. нар. бойни медици или бойни санитари. Тоест хора с някакво равнище на медицинска подготовка, които да бъдат на фронта да оказват пълна първа помощ на ранени и тяхната евакуация. Говорим с украинската страна кога и как да започнем изпълнението на този поет ангажимент, който е също така ценен", казва министърът на отбраната. Той допълва, че още от 2014 г. посрещаме тук ранени военнослужещи на рехабилитация.

"Намерението ни е да продължи този тип помощ. Има много други начини да се помага на Украйна. Не само с въоръжение и боеприпаси", коментира Тагарев.

По думите му след поискания от него доклад от военното ръководство за наличностите, се е оказало, че все още имаме материални средства, които са "извънщатни", но годни да изпратим като военна помощ.

"Такава помощ да окажем на Украйна, която да не е абсолютно необходима на българската армия за нейната подготовка и готовност за действие в някаква по-сложна ситуация, ако това се наложи. Защото това са най-лесните решения. Може би добре да спомена, че някои наши съюзници буквално са изпразнили складовете си. Изпразнили са ги. Не да поддържат равнище на боекомплекти за действие във военно време, ами са дали всичко, което могат да дадат, разбирайки, че ако Украйна защити себе си, възстанови своя суверенитет и териториална цялост, това е най-добрата защита и за нас", допълва министърът. И обяснява, че няма да се предоставя въоръжение, което реално е необходимо на нашата армия.

"С договор ВМЗ-Сопот да възстанови боеприпасите - тези боеприпаси от българската армия. Там, в самото решение, не пише къде ще отидат тези боеприпаси, но мисля, че всеки може да предположи в коя посока заминават", уточнява Тагарев. Той поясни, че решението на НС се е изпълнявало от служебното правителство, но не на 100%, макар и голямата част от исканията да са изпълнени.

Министърът е категоричен още, че "проспахме тази възможност за триъгълни сделки", при която можехме да предоставим въоръжение на Киев и да получим в компенсация ново оръжие от американски или европейски фондове, а и вече няма интерес към нашите стари изтребители.

По две линии ще върви помощта - едното е въоръжение по списък към решението на Народното събрание от 9 декември, миналата година, а другото е помощ, която минава през ВМЗ-Сопот.

Тодор Тагарев коментира и реакцията на президента Румен Радев, който преди ден заяви, че не подкрепя намерението на правителството да се присъединим към европейската инициатива за предоставянето на 1 милион боеприпаси за Украйна, в която неговото служебно правителство отказа да участва.

Тагарев казва, че е наясно с тезата на Радев за мира и нежеланието му да ставаме страна във войната, но пита: "Мир, при който този, който убива, граби и изнасилва, става владетел на заграбена територия? Такъв мир ли искаме в момента? И който след кратка пауза вероятно ще поднови агресивните си действия? Аз не мисля, че това е мир. Няма. Сред нашите съюзници, изобщо сред демократичната общност в света, никой не ги разглежда нещата по този начин".

И признава, че с президента "още не сме се виждали".

"Днес вече станаха две седмици. Мисля, че е крайно време да се срещнем. И аз очаквам в скоро време да се срещнем с него, тъй като тук не става въпрос за куртоазия. По закон има много случаи, в които трябва да взаимодействаме бързо и ясно, по ясни процедури", очаква среща с Румен Радев министърът на отбраната. "Не е въпрос на някакви лични предпочитания за институционално взаимодействие. Аз лично съм готов и отворен, разбира се, и така би трябвало всеки да бъде, не само аз, за такова взаимодействие", потвърждава той.

Към момента Тагарев не дава знак да намира необходимост от рокади на върха на Военното разузнаване. Попитан дали му има доверие, военният министър казва, че на този етап няма забележки.

"Материалите, с които съм се запознавал до момента, са професионални, професионално изготвени. Нямам към момента никакъв повод за съмнение в техния капацитет или ориентация", изразява доволство от работата на военните разузнавачи Тодор Тагарев, цитиран от dir.bg.

#Тодор Тагарев #оръжие за Украйна

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Отбрана
Последно от Отбрана

Всички новини от Отбрана »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници