Енергиен експерт: Политиците за пореден път лъжат миньорите

Енергиен експерт: Политиците за пореден път лъжат миньорите

БНР

A A+ A++ A

Ние и сега внасяме електроенергия. Това заяви пред БНТ Мартин Владимиров, енергиен експерт.

В момента купуваме ток от въглищните централи, защото те работят заради субсидии, които можем да плащаме до 2025 г. Политиците за пореден път лъжат миньорите - те няма как да са конкурентни на пазара, изтъкна Владимиров, цитиран от news.bg. Според него централите ще фалират през 2030 г.

Той се обяви за инвестиции в ПАВЕЦ "Чаира". В момента рискуваме да загубим 6 милиарда евро, предупреди Владимиров. Тези средства могат да бъдат инвестирани в енергийна ефективност и др. Зависимостта на Европа от газ от Русия и спирането на доставките са причина за високата цената.

Справедливият преход е социален въпрос, каза Владимиров. Има решения, допълни той. Нови 2 блока в АЕЦ "Козлодуй" не са ни необходими, смята експертът. Те са скъпа инвестиция, по думите му.

Съхранението на енергия от ВЕИ е скъпо, посочи икономистът Георги Вулджев. И в момента сме в свръхпроизводство на ток от ВЕИ. Не можем в следващите години да закрием ТЕЦ-ове. Добре е в Европа поне за известно време да се запазят въглищните централи като резерва, по думите му.

2/3 от производството на турбини на ВЕИ зависи от Китай, стана ясно от коментара му. Неизбежно трябва да запазим Маришкия басейн поне до 2038 г., е мнението му. Всичко имало място в енергийния микс. Все още не сме на етап, в който да нямаме нужда от атомна енергетика, подчерта той. Да не разчитаме, че в близки години ще се появи някаква иновация, която ще ни реши проблемите, настоя още Вулджев.

#енергетици #протест #Мартин Владимиров

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници