След 2013 г. България черпи 10% от необходимия газ от Девенци

След 2013 г. България черпи 10% от необходимия газ от Девенци
По думите на енергийния министър Делян Добрев предстои Министерският съвет да одобри даването на концесия на находището в Девенци на компанията „Дайрект Петролиум“. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Природен газ от находището в Девенци ще осигурява 10% от потреблението на България към края на 2013 г., обяви министърът на икономиката и енергетиката Делян Добрев.

Добиваният от местното находище газ ще бъде изкупуван от „Булгаргаз“ на цена с 35% по-ниска от вносния газ, предаде бТВ.

По думите на енергийния министър предстои Министерският съвет да одобри даването на концесия на находището на компанията „Дайрект Петролиум“, която е направила проучвания за нефт и газ в района на Девенци, община Червен бряг.

„В първите години добивът от Девенци ще бъде в размер на добитите количества от „Мелроуз Рисорсиз“, така че поне още 10% от местната консумация на природен газ ще бъде осигурена от местен източник“, изчисли Делян Добрев.

Той прогнозира, че след 2020 г. местният добив ще нарасне значително и ще покрива по-голяма част от потреблението в страната.

По време на конференция на тема „Инвестиционни механизми за енергийна ефективност“, организирана от посолството на Германия и Българското училище за политика, Делян Добрев потвърди още, че подписването на новия договор за доставка на природен газ с „Газпром“ ще бъде до обяд в четвъртък.

Още тази вечер в България пристига Алексей Милер, председател на Управителния съвет на „Газпром“.

„Цената, на която ще бъде доставян природният газ за България, обаче още не е уточнена“, каза в заключение министърът.

#Девенци #природен газ #Делян Добрев #министър на икономиката #„Булгаргаз" #„Газпром" #Алексей Милер

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници