Борисов ще настоява за договор с „Газпром“ за 6+4 години

Борисов ще настоява за договор с „Газпром“ за 6+4 години
Ако някой ви е карал от тяхна страна да ни провокирате да си кажем това, което имаме като козове в преговорите, няма да стане, категоричен бе премиерът. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

България ще настоява новият договор за доставка на газ с „Газпром“ да бъде сключен за 6 г. с възможност за удължаване с още 4 г., обяви премиерът Бойко Борисов в Министерския съвет.

Мотивът за такова настояване от правителството е, че след 6 г. България ще добива много газ, предаде Информационна агенция „Фокус“.

„Вече имаме над 10% собствено производство, английската компания „Мелроуз“ го добива, и се надявам, че в рамките на шест години ние ще имаме достатъчно количество газ“, каза още премиерът.

В сряда Министерският съвет предостави на „Дайрект Петролеум България“ 35-годишна концесия за добив на природен газ и кондензат от находище „Койнаре“ – участъци „Борован“, „Враняк“, „Девенци“ и „Садовец“.

Бойко Борисов отклони останалите въпроси по договора с „Газпром“ с аргумента, че няма да издаде козовете на България в предстоящите преговори с представителите на руската компания, които пристигат в София в 22:00 часа вечерта.

„Утре в 11.00 часа ще говоря на тема газ. Понеже те много успешно играят с руските медии, пускат изявления, чакат реакция, моля ви, не се подвеждайте от тях“, помоли Бойко Борисов българските журналисти.

Той подчерта, че преговорите по договора предстоят и все още нищо конкретно не е уточнено.

„Ако някой ви е карал от тяхна страна да ни провокирате да си кажем това, което имаме като козове в преговорите, няма да стане“, категоричен бе премиерът в отговор на въпрос за „Газпром“.

„Утре в 11:00 часа, след няма и 24 часа, толкова ли е сложно да изчакаме? Става въпрос за много пари, които досега българската икономика плаща, а ние искаме да намалим максимално цената и трябва да използваме всичките си лостове за това. Така че ни помогнете за един ден, не ни пречете“, заключи по темата Бойко Борисов.

Във вторник енергийният министър Делян Добрев заяви, че в преговорите остава едно неизвестно и то е доставната цена.

„И с един долар на куб.м да я намалим, това при потребление от около 3 млрд. годишно прави 3 млн. долара“, изтъкна той.

#министър на икономиката #Делян Добрев #природен газ #„Газпром“ #премиер на България #Бойко Борисов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници