Журналист: Видеонаблюдението показа как се мислим за най-големите тарикати

Журналист: Видеонаблюдението показа как се мислим за най-големите тарикати

стоп кадър

A A+ A++ A

"Имаме някакъв известен напредък. Благодарение на видеонаблюдението станахме свидетели на някои порочни практики, за които само подозирахме преди това", отбеляза социологът Елена Дариева в ефира на Дарик радио.

"Да, видеонаблюдението ни показва за пореден път как ние, стремейки се към Европа и цивилизования свят, винаги смятаме, че сме най-големите тарикати и можем да минем метър", съгласи се журналистът Камен Алипиев - Кедъра.

"Тотално незачитане на правилата, престъпно мислене. Виждаме една тотална липса на подготовка от страна на секционните избирателни комисии и членовете в съчетание с войнстваща арогантност и глупост, защото действията се извършват пред камери все пак", добави Дариева.

"Това чувство за безнаказаност показва, че очевидно тези хора така си живеят. Там важат лични отношения, неформални правила и това е в голяма част от страната, и когато ПП-ДБ говорят за законност, за правила, това насмита живота на огромна част от хората по села, по малки градове, по областни градове, които просто така си живеят. Аз съм работила 11 години в Благоевград. Когато решиш да се бориш за формални правила, знам какво се случва", заяви социологът Светла Енчева.

"Тази прозрачност доказа защо е важно машинното гласуване и защо хартиеното е пряк път към манипулацията", отбеляза психологът доц. Иван Иванов.

"Всичко, което ти казват БСП, ИТН, ГЕРБ, ДПС значи, че трябва да правиш точно обратното. Това е активно мероприятие, изборен цирк, за да се компроментира машинното гласуване, но с машини нямаше да има 412 000 недействителни гласа", категоричен е Кедъра.

"Крайният резултат е отчайващ. Мандалото хлопна и това е резултатът за следващите 4 години. Голяма част от хората се чувстваха непредставени в тези общински съвети. Изразяването на съмнения само поражда още съмнения", добави Дариева.

"Цялото разрушаване на вярата в институциите е изгодно за тези, които продължават да държат конците на задулисието в България. Борисов каза, че иска да загуби София, тоест, тя да попадне в ръцете на лявото, то прахосва парите на града и това връща ГЕРБ на бял кон. Защо сме толкова наивни?", запита Алипиев.

"Хората предпочитат познатото, отколкото риска да навляват в непознати територии, защото свободата е това - риск да влезеш в непознатото", каза Иванов.

"Добре е да имаме една постоянна и професионална изборна администрация. Само да припомня, че в поредицата предсрочни парламентарни избори, в която се бяхме вкарали, ако трябваше да променяме състава на ЦИК, щеше да е сложно", смята Елена Дариева.

"Най-добрия варинат е да имаме професионална изборна администрация, защото когато имаш хора, които се занимават само с това, би трябвало да знаеш, че те имат експертизата да се занимават с това и че ще са независими. Това се отнася и за съставите на регулаторите. Иначе се трупа една лавина от непрекъснати зависимости, които няма как да ни накарат да имаме вяра в този процес. Хората са все по-недоволни и по-недоволни. Повечето хора в България се интересуват какво ще помогне на тях един избор за това те да живеят по-добре. Време е българският електорат да има повече прагматизъм в себе си, а не да се поддава на пропаганда. Издигането на Хекимян нанесе такива щети на нашата гилдия... То показа как работи системата, как се назначават хора на ръководни позиции в медиите", отбеляза Алипиев.

"Ваня Григорова не е автентична по няколко параграфа. Ние знаем какви са нейните позиции по геополитически теми. Това, че тя сега приспива общественото внимание, за да хване някой десен глас, това не значи че тя е автентична и искрена", смята социологът Светла Енчева.

"В момента на политическия терен имаме няколко партии, които имат проекция към някакви глобални сили. БСП и "Възраждане" освен, че са български партии в кавички, са проруски ориентирани. Имаме ДПС, която е ясно кои са й проекциите - в някаква степен Турция и донякъде Европа. Имаме и партии като "Продължаваме промяната" и "Демократична България", които са евроатлантически ориентирани. Имаме и ГЕРБ, които са по-скоро проевропейски ориентирани. При изборите в София имаме един проевропейски с комунистическо минало кандидат и от друга страна една проруски настроена кандидатка, за чийто произход не се говори", отбеляза Иванов.

#видеонаблюдение

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Мнения
Последно от Мнения

Всички новини от Мнения »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници