От петък: Газът по-скъп с 7,5%

От петък: Газът по-скъп с 7,5%
A A+ A++ A

От петък цената на природния газ се вдига със 7,5%, реши КЕВР на заседание, на което беше обсъдено предложението на "Булгаргаз" през декември синьото гориво да се продава за около 87 лева за мегаватчас.

"Трябва да отбележим, че независимо от рязкото застудяване в последната седмица, обхванало цяла Европа, не само България, не се повишава цената на природния газ. Напротив. Дневните цени на природния газ намаляват на Нидерландската газова борса до голяма степен по причина, че газохранилищата в цяла Европа са запълнени навсякъде над 90 процента и, въпреки че се тегли от тях, както "Булгаргаз" тегли от "Чирен" в момента, но газохранилището продължава да бъде над 90 процента заредено", каза председателят на КЕВР Иван Иванов, цитиран от Нова телевизия.

Цената на природния газ в Европа се понижи с 1,40 процента към 12:46 часа българско време спрямо котировките при закриването на търговията от снощи. Това показват най-новите данни на лондонската борса ICE.

Фючърсите за декември на хъба TTF в Нидерландия се търгуват за 42,17 евро за мегаватчас или около 462 долара за 1000 куб. метра. Тази сутрин борсата отвори на цена от 42,05 евро за мегаватчас, докато вчера затвори на 42,77 евро за мегаватчас.


#поскъпване на газа

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници