Бизнесът щял да плати 300 млн. долара отгоре, ако не била новата отстъпка на газа

Бизнесът щял да плати 300 млн. долара отгоре, ако не била новата отстъпка на газа
Енергийният министър Делян Добрев участва в дискусия за цената на природния газ, където каза, че намалението на цената на синьото гориво от „Газпром" ще се отрази и на крайната цена на парното. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Ако цената на доставяния природен газ не е била намалена с 20%, през 2013 г. българският бизнес и българските потребители са щели да плащат с 300 млн. долара повече, заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев.

Добрев участва в дискусия за цената на природния газ, където каза, че намалението на цената на синьото гориво от „Газпром" ще се отрази и на крайната цена на парното, предаде Информационна агенция „Фокус".

„Булгаргаз" вече подаде заявление в Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), в което предлага намаление на цената на газа за първото тримесечие на 2013 г. с 9.3% или 660.64 лв., припомни Добрев.

Той добави, че предишната цена е била 728.34 лв., като в нея се включва и намалението от 1 април с 11%.

„Ако премахнем и това увеличение, „Булгаргаз" щеше да подаде заявление с цена на природния газ 817.69 лв. за първите три месеца на следващата година", отбеляза Добрев.

Министърът уточни, че консумацията на природен газ в страната е едва 3 млрд. куб. м. за година.

Той коментира, че отстъпката от 20% на цената на газа ще се отрази и на местния добив, като той ще е с 35% по-евтин, тъй като усилията на държавата са насочени и към увеличаването му.

За 2012 г. се очаква той да е 490.1 млн. куб. м., а благодарение на находището в Девинци, в което трябва да започне експлоатация през средата на 2013 г., добитият местен газ трябва да достигне 574.7 млн. куб. за 2013 г.

#газ #цена #Делян Добрев #бизнес #парно #добив #„Булгаргаз" #природен газ #„Газпром" #министър на икономиката #енергетиката и туризма

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници