Пазарът на електроенергия в България е недоразвит, твърди експерт

Пазарът на електроенергия в България е недоразвит, твърди експерт
Ситуацията при газовия пазар е по-тежка от този при електроенергията. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Все още не е достатъчно развит пазарът на електроенергия в България и няма достатъчно продукти, от което страдат и потребителите, и консуматорите, заяви Константин Стаменов, председател на Българска федерация на индустриалните енергийни консуматори.

„Ние сме сключили едногодишни договори и сме „вързани“ с цени, които не са добри за сегашните условия. Това, което чуваме, е, че е имало оферти за цена от 45 лв., което е близко до себестойността или дори е загуба за АЕЦ „Козлодуй“. Логично е да откажат да продават на тези цени, но в същото време те губят, защото имат електроенергия, която трябва да продадат“, уточни Стаменов в студиото на телевизия „България он ер“.

Очакванията на експерта са, че тази година на свободния пазар ще излязат нови фирми средно напрежение, което ще увеличи продажбата на електроенергия от 15 на около 30%. Тези фирми обаче ще трябва да се научат какво точно им трябва от пазара, за да могат да си го набавят, предаде Информационна агенция „Фокус“.

„Ситуацията при газовия пазар е по-зле от този при електроенергията“, коментира още Стаменов.

Той обясни още, че това, което е сега, не е пазар. Очаква се тази година да влязат интерконекторите, допълни още той. Експертът каза също, че понижението при цените на газа не са достатъчни и България все още е страната с най-високи цени.
Според Стаменов годината ще бъде изключително трудна за бизнеса, средата остава несигурна и би било успех, ако се повтори загубата от миналата година.

#пазар на електроенергия #Константин Стаменов #газов пазар

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници