Три тона кокаин... тежат

Три тона кокаин... тежат
A A+ A++ A

Известният български журналист Йосиф Давидов води седмична коментарна рубрика в Novinite.bg и Novinite.com (Sofia News Agency) -

Първоначално стартирана през март 2012 г., от юли 2012 г. „Задочен коментар“ е коментарна рубрика, посветена на представянето и възприемането на България по света, както и на случващото се с българите в чужбина.

Казва се Антоанета Николова.

Пристига в Испания заедно с 35-годишната си дъщеря и наема квартира при българско семейство в малък квартал на около 20 км от Мадрид. Има намерение да си намери работа. Двете жени упорито учат чуждия език. В родната Варна е останало семейството на сина.

Николова съвсем не е първата българка, която се установява в иберийската държава. Но причината за идването й я прави уникална. Тя е съпруга на боцмана на злополучния кораб „Свети Николай", който беше задържан от испански командоси на 13 август миналата година във водите на Кадиския залив с близо три тона кокаин в трюма.

От снимката гледа едър мъж с къса бяла брада, „прекарал десетилетия на различни кораби". Класическият на вид боцман (ръководител на моряците, с опит, авторитет и физическо здраве, въпреки че в случая със „Свети Николай" членовете на екипажа не са се познавали предварително) сега е в мадридски затвор в очакване на съдебния процес. „За първи път в живота си този 63-годишен човек си има работа с полиция, следователи и съдии", казва жената.

Антоанета Николова е една от най-активните съпруги и близки на задържаните 21 български моряци. Тя беше участвала в срещата с премиера, с Дойчин Дойчев, управител на фирмата „Сийборн Трейд", която менажира кораба „Св. Николай", с представители на български медии. Въпреки че от месец март 2012 г. - когато са били наети – не са получавали „нито стотинка" от договорените заплати („задлъжняла съм до гуша"), плаща на испански адвокат – българка, която живее и работи от години в Испания. Адвокатката води защитата на няколко от моряците и вече успя да извади от затвора срещу парична гаранция двама от тях – механици, които нямат право да напускат страната, тъй като продължават да бъдат обвиняеми.

Подобно на доста моряшки съпруги, варненката е пътувала в курсове, на които е бил нает мъжа й. Познава живота на кораба, умело описва взаимоотношенията между членовете на екипажа, владее съществена част от международното морско право и може да изнесе лекция за тънкостите на занаята.

Николова казва: „Така сме се разбрали – едни да работят за освобождаването на нашите мъже в България, а аз тук, в Испания". Споделя, че ще остане в страната „докато не бъде освободен целият екипаж, тъй като тези хора са невинни".

...Ясно е, че всеки е невинен, докато не се докаже обратното.

Но има няколко крещящи „подробности". Преди всичко е фактът, че единственият товар на плаващия под български флаг кораб са 25-килограмовите денкове с кокаин на пазарна цена над 100 милиона евро. И още: край бреговете на Кабо Верде се извършва смяната на името на съда (от„Бургас 3" става „Свети Николай") и преподписването на договорите на екипажа с новия собственик на кораба. На близките на моряците не са дадени копия от договорите. Адвокатите разполагат и с други „подробности", повече от съмнителни от легална гледна точка, за които понякога споменават български медии. Според адвокатите „няма доказателства" за участието на българите в трафик на наркотици.

А трите тона кокаин?

Антоанета Николова казва, че сред тях (съпругите и близките) се „въртят" няколко версии за случилото се, включително и товаренето на наркотика от колумбийски мафиоти (без знанието на капитана?) и отстояват невинността на своите хора.

Тази жена е решена да остане в Испания „докрай". Думите й са искрени. Вероятно всички от „групата" си приличат.

Има нещо смущаващо и симптоматично за днешна България в техните действия. Те, например, търсят съдействие от „бащицата" Бойко Борисов и от министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов, които - и да искат - не могат да се месят в работата на испанската съдебна система. Волно или неволно страдащите за съдбата на своите моряци са огледален образ на едно общество, което продължава да вярва във всемогъществото – и на международно ниво - на „шефа".

Разбира се, Испания не е антикорупционен рай. Но фактите сочат, че съдебната система функционира нормално. Може би, затова тази борбена българка е дошла „на място". Дано не й се наложи да чака прекалено дълго, докато се прибере – със съпруга си – у дома.

...Трите тона кокаин тежат много

#кокаин #Испания

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Задочен коментар
Последно от Задочен коментар

Всички новини от Задочен коментар »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници