Прага: Скандалът в България може да свали директора на ЧЕЗ

Прага: Скандалът в България може да свали директора на ЧЕЗ
Проблемът на ЧЕЗ в България е чисто политически и се усложнява от заплахи на опозицията за национализиране на двете български дружества, коментират чешки медии. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Даниел Бенеш, главният изпълнителен директор на ЧЕЗ, може да бъде отстранен, след като балканските инвестиции на чешката енергийна група се разпадат в ръцете му.

Приходите преди облагането с данъци са около 2 милиарда крони, а ако изгуби лиценза за дейност в България, загубите ще са 15 милиарда крони (малко над 590 млн. евро), коментира пражкият делови всекидневник в. „Хосподарске новини“, цитиран от „Дневник“.

Проблемът на ЧЕЗ в България е чисто политически и се усложнява от заплахи на опозицията за национализиране на двете български дружества, пише още изданието

„Сигурен съм, че следващото заседание на Надзорния съвет ще поиска повече информация по събитията в България“, заяви председателят на съвета Мартин Роман.

Засега адвокати твърдят, че няма правни основания за отнемане лиценза на ЧЕЗ.

Но защитата на интересите на най-голямата компания в Централна Европа може да отнеме години, коментира „Хосподарске новини“.

Едва след като изчерпи процедурите на българското правосъдие, ЧЕЗ може да се обърне към Съда на Европейския съюз, пише изданието.

Макар отнемането на лиценза да не може да стане без някакво обезщетение, проблемите на компанията в България могат да окажат осезаем ефект върху състоянието й, коментира още изданието.

Ако бъде прекратена дейността на дружеството, това ще постави под въпрос изобщо смисъла да се инвестира на Балканите, допълва „Хосподарске новини“.

#ЧЕЗ #България #Съда на Европейския съюз

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници