Търсят се спешно 100 млн. лв., за да не вдигат тока

Търсят се спешно 100 млн. лв., за да не вдигат тока
Търсят се спешно 100 млн. лева, за да се покрие ограничения въгледобив в „Мини Марица-изток“ и да не увеличаваме тока, обяви икономическият министър Асен Василев. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Търсят се спешно 100 млн. лева, за да се покрие ограничения въгледобив в „Мини Марица-изток“ и да не увеличаваме тока, обяви икономическият министър Асен Василев.

Причината за намаления добив е свитото потребление. Ако не се намерят 100 млн. лева, цената на тока трябва да се увеличи с 2%, без това да включва исканията на другите енергийни дружества.

„Именно заради свитото потребление производството на въглища в мините трябва да се намали от 33 млн. тона годишно на 22 млн. тона, което означава, че остават непокрити едни разходи от 180 млн. лева“, обясни Василев след заседание на обществения съвет към икономическото министерство, съобщава „Стандарт нюз“.

Министърът обясни, че мините са оптимизирали разходите си и са успели да намалят над 80 млн. от тези загуби, но останалите 100 млн. лева трябва да бъдат намерени извън мините, „някъде по енергийната верига“.

„Ако не се намери откъде да се покрият тези пари, токът ще поскъпне с 0.004 лв., или с 2%. Тази прогноза не взема предвид и останалите играчи на пазара, които поискаха сериозен скок на предлаганите от тях услуги, както и на самата електроенергия“, предупреди изпълнителният директор на мините Теодор Дрегов.

#ток #мини #Асен Василев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници