Глобяват Енерго-про с 25 000 лв.

Глобяват Енерго-про с 25 000 лв.
Варненският окръжен съд наложи глоба на дружеството, защото не е отстранило обявени за нищожни клаузи от общите условия на договорите си.
A A+ A++ A

Варненският окръжен съд определи максималния размер от 25 000 лева имуществена санкция на "Енерго-Про Продажби" заради факта, че акционерното дружество не е изпълнило разпореждане на съда и не е отстранило клаузи от Общите условия на договорите за продажба на електрическа енергия, обявени за нищожни, съобщиха от пресцентъра на съда.

На практика "Енерго-Про" продължава да предлага на клиентите си договори с неравноправни за потребителите клаузи и затова съдът налага имуществена санкция в предвидения от закона максимален размер от 25 000 лева.

Пресслужбата на съда припомня, че през май 2011 г. Варненският окръжен съд уважи колективен иск от Комисия за защита на потребителите и обяви за нищожни клаузите на посочените членове от общите условия на договорите на дружеството.

Това бяха клаузи, свързани с възможностите на доставчика да откаже продажба на електричество, ако потребителя не представи поисканите от електроразпределителното дружество документи, както и клаузи, в които се посочва размера на обезщетението, дължимо на потребителите, когато останат без ток по вина на доставчика.

Още тогава съдът постанови, че посочените разпоредби водят до значително неравновесие между правата и задълженията на доставчика и потребителя.

През 2011 г. съдът провъзгласи за нищожни клаузите, които ограничават правата на потребителите да поискат обещетение за неизпълнение на договорните задължения от страна на доставичика на енергия.

#Енерго-Про #Варненски окръжен съд #Комисия за защита на потребителите

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници