Енергийната комисия гласува поевтиняването на тока от 15 юли

Енергийната комисия гласува поевтиняването на тока от 15 юли
Цената на тока пада от 15 юли.
A A+ A++ A

Парламентарната комисия по енергетика гласува спешно на второ четене пакета промени в енергийните закони, за да се случи обещаното от кабинета поевтиняване на тока с до 5 процента от 15 юли.

Минути след 23:30 в четвъртък, след повече от три часа дебати и обсъждания, депутатите най-накрая успяха да приемат на второ четене в комисията важните текстове, с които се очаква да се създадат предпоставки за намаляване на цената на електроенергията и за облекчаване на износа, съобщи БГНЕС.

Амбицията е поправките в законите за енергетиката и възобновяемите енергийни източници още днес да бъдат гласувани от депутатите в пленарната зала и така реформата да бъде окончателно одобрена на второ четене от Народното събрание.

Индустрията, представена от няколко големи браншови организации, поиска в отворено писмо президентът да наложи вето, информира бТВ.

Енергийният министър Драгомир Стойнев е категоричен, че ветото е поискано заради засегнати икономически интереси. При такъв развой населението ще понесе поредно шоково поскъпване на тока.

„Ако президентът наложи вето, това означава, че цената на тока може да се вдигне с до 40%. Притеснителното е, че имахме вече срещи с бизнеса и им обяснихме, че няма да се увеличи цената - както за високо, така и за средно напрежение, но те дойдоха предубедени, твърдо решени да сезират президента. Може би това са същите кръгове, които отдавна говорят че кабинетът не работи и не им дава шанс да работи. Така или иначе, като се направят нужните промени, ще се уверите, че няма да се увеличи цената за българския бизнес,” коментира енергийният министър Драгомир Стойнев.

#ток #Народно събрание #Драгомир Стойнев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници