Валентин Николов: При тройната коалиция нямаше търгове, сега има търгове и правила

Валентин Николов: При тройната коалиция нямаше търгове, сега има търгове и правила
Николов обясни, че е нормално да не се поставя долна граница и това се прави с цел да се види къде е пазарната цена. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

„По време на тройната коалиция никога не е имало търгове. Сега има търгове, има специални правила на БЕХ, при които се казва, че не може да се продава под долна граница", заяви пред „Фокус" изпълнителният директор на АЕЦ „Козлодуй" Валентин Николов относно изнесената от енергийния министър Драгомир Стойнев информация за търгове в АЕЦ „Козлодуй" без долна граница.

„Когато има конкуренция, се търси пазарната цена. Границата, която се слага, може да се сложи на база пазара. Но когато пазарът се срива в един момент и се търси вариант да се намери износ, за да може токът от АЕЦ „Козлодуй" да се изнася, а през това време ТЕЦ „Марица Изток" 2 да работи за регулирания пазар, то в този случай се търсеше вариант и се пусна търг, който нямаше наистина долна граница. Но този търг беше провален, защото те дадоха под себестойността на АЕЦ „Козлодуй", каза Николов и уточни, че „става въпрос за март и април".

„Освен това, всички търгове минават през Борда на директорите на АЕЦ „Козлодуй" и се одобряват от него, т.е. няма еднолично решение на изпълнителния директор на АЕЦ „Козлодуй" за конкретните търгове", обясни той.

„Сега се пусна нов търг, който нямаше долна граница и цена, защото в НЕК се пускат по същия начин – без долна граница. Не знам защо министър Стойнев се огледа в АЕЦ „Козлодуй". Трябваше да види какво се случва и в НЕК", каза Николов.

Той обясни, че е нормално да не се поставя долна граница и това се прави с цел да се види къде е пазарната цена.

„Когато има динамичен пазар и когато кросбордерите, които се продават, се пускат на търг от ЕСО, влияят върху цената на тока. При този търг, който сега беше проведен, също нямаше класиран кандидати, защото интересът на АЕЦ „Козлодуй" беше да се постигне максималната цена от последния търг. Никой от кандидатите не беше класиран. При условие, че има търг, той е публично достояние и всички субекти на пазара могат да участват в него, то няма как да стане по някакъв начин разбирателство с този или онзи. Това е изключено", отбеляза изпълнителният директор на АЕЦ „Козлодуй".

„Аз все още съм изпълнителен директор на АЕЦ „Козлодуй". Министър Драгомир Стойнев можеше да ме извика, поне да се заинтересува. Но това означава, че или иска да се отклони вниманието от проблемите, или е вид реваншизъм. Аз и двете ги приемам", каза още Валентин Николов.

#Валентин Николов #АЕЦ "Козлодуй" #НЕК #БЕХ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Акценти

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници