Проф. Атанас Тасев: Почне ли да мига енергийната система, така ще мига и правителството

Проф. Атанас Тасев: Почне ли да мига енергийната система, така ще мига и правителството
A A+ A++ A

Инвестициите в мрежите са много отговорни и ако те не се случат, ще почне да мига енергийната система, а като почне да мига енергийната система, така ще мига и правителството – има правителство, няма правителство, едно правителство, второ правителство. Това заяви в интервю за агенция „Фокус“ енергийният експерт проф. Атанас Тасев по повод ситуацията в сектор „Енергетика“ и промените в енергийните закони.

Според проф. Тасев един от основните проблеми е неправилната ценова политика. „По-добре е цената да е точно толкова, колкото трябва да бъде, икономически обоснована, а да се засили социалният вектор. Понеже това не се прави, в момента има проблем“, обясни експертът и допълни: „Не е морално ние, хората, които могат да си плащат сметките за ток, да се крием зад хората, които имат една крушка 20 вата“.

По думите на проф. Тасев енергийната система е недостатъчно финансирана по всички направления. „Златното правило на механиката – ако вие в нещо спечелите, в друго обезателно ще загубите. Утре, ако някой ремонт не е направен както трябва или не е направен качествено, знаете, че ако стане една авария, след това щетите ще са много големи. Мрежата 110 киловолта има нужда от рехабилитация, мрежата 400 киловолта има нужда от рехабилитация“, посочи експертът.

„Икономиката работи толкова лошо, че не са достатъчни парите да се компенсират тези, които не могат да си плащат сметки. Продължава потискането на цената на електроенергията, не се правят ремонти и в един момент системата може да бъде в състояние на невъзможност да доставя качествена енергия и тогава щетите могат да бъдат колосални“, каза проф. Тасев.

Според него с промените в енергийните закони няма как да се намали цената на тока. Промените само дават предпоставка да се извършат някои назрели неща в енергетиката, т.е. да се поизчистят някои дефекти, каза още той.

#енергетика #правителство #Атанас Тасев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници