Обсъжда се изграждането на газова централа със синтетично гориво в Добричко

Обсъжда се изграждането на газова централа със синтетично гориво в Добричко
В Добричкия регион може да се построи 1000-мегаватова газова централа с три блока. Снимка: www.energyonline.bg
A A+ A++ A

Международен екип е анализирал икономическата изгода в Добричкия регион да бъде изградена газова централа, която да работи със синтетично гориво, добито от въглищните пластове по метода „подземна въглищна газификация“, заяви пред investor.bg инж. Николай Христов, ръководител на научноизследователския проект на „Овергаз“ за разработване на Добруджанското находище в Североизточна България.

Изводът от проучването е, че Добруджанското находище е сред най-подходящите за развитие на подземна въглищна газификация в Европа. Проучванията са на дълбочина над 1200 м, при които стандартните методи за добив не са ефективни. Целта е да се добие синтетичен газ, който може да се използва при производството на електроенергия, горива или в химическата промишленост, отбелязва експертът.

Целта е да се построи 1000-мегаватова газова централа с три блока. Тя ще се захранва с произведения синтетичен газ и ще произвежда електричество.

Участниците в проекта твърдят, че процесът е безвреден за околната среда. Христов коментира, че ако има и минимален риск, веднага ще бъдат взети мерки да се прекрати целият проект и допълни, че ЕК финансира изследването, защото целта е централата да бъде с нулеви въглеродни емисии.

#"Овергаз" #ЕК #електроенергия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници