Военният министър: Отказ от реформи няма, има отлагане

Военният министър: Отказ от реформи няма, има отлагане
Ангел Найденов коментира атаките по негов адрес, че спира реформата в армията, защото връща старите условия за пенсиониране. Снимка: offnews.bg
A A+ A++ A

„Все още чувам гласове, които са подведени или не разполагат с достатъчно информация“, заяви пред Нова телевизия военният министър Ангел Найденов. Той коментира атаките по негов адрес, че спира реформата в армията, защото връща старите условия за пенсиониране, спира съкращенията, възстановява закрити поделения. Тези подозрения създадоха напрежение между Найденов и президента Росен Плевнелиев.

„Онова, което правим, е да променим част от нещата, които са заложени в плана за развитие на въоръжените сили до 2014 г. Например трансформирането на Бригадата „Специални сили“ в Пловдив в полк. Така и не чух аргументи, защо трябва да се прави това“, допълни Найденов.

Според военния министър президентът Плевнелиев е бил „очевидно подведен, защото говори за цена в размер на 30 млн. лева. Премахваме едно допълнително въведено условие в края на 2012 г., продукт на една срамна сделка между финансовия и военния министър – възраст, въведена допълнително като условие за получаване на пенсия при навършване на опредени години осигурителен стаж“, каза още Найденов

По думите на военния министър около 1100 души биха придобили право на пенсия при промените и дори всички да решат да ползват правото си на пенсиониране, това няма да струва повече от 5 млн. лв.

 

Стана ясно, че Министерството на отбраната трябва да получи 30 млн. лв., за да започне модернизацията на част от навигационните системи и авиониката на изтребителите. Тези пари не са осигурени, а модернизацията се налага, защото честотите на навигационните системи влизат в конфликт с честотите, на които работят високоскоростните влакове. Ако до 1 септември 2013 г. тези пари не бъдат осигурени, няма да може да бъде издаден акт 16 и високоскоростната отсечка Пловдив – Свиленград няма да влезе в експлоатация.

 

#Ангел Найденов #Росен Плевнелиев #пари #пенсия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Отбрана
Последно от Отбрана

Всички новини от Отбрана »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници