Прогноза: Петрол за 163 долара, Русия и САЩ газови конкуренти

Прогноза: Петрол за 163 долара, Русия и САЩ газови конкуренти
A A+ A++ A

През следващите десетилетия в света ще се консумира далеч повече енергия, отколкото се смята днес, прогнозира министерството на енергетиката на САЩ. Основният локомотив на растежа на потреблението ще бъдат Китай и Индия, пише „Уолстрийт джърнъл“.

Консумацията на енергия от 2010 до 2040 ще нарасне с 56%. Потреблението на енергия ще расте основно за сметка на два отрасъла - производството на електричество и развитието на транспорта. Китай и Индия ще осигурят половината от този растеж. Тези икономики ще стават все по-богати и ще използват все повече енергия - именно това ще определи и насоката на развитие на енергийния пазар.

Ако настоящата държавна политика и растежът на световната икономика продължат, в основата на бъдещия растеж на икономиката ще стоят традиционните видове горива - петрол, газ и въглища. През 2040 на тях ще се падат 80% от всички използвани енергийни ресурси.

Най-бързо ще расте потреблението на газ: новите технологии ще позволят разработването на значителни газови резерви. Постепенно заводите и енергийните компании ще преминат на „синьо гориво“.

САЩ, които бързо увеличават добива на газ, ще се конкурират с Русия, която също ще започна да увеличава добива за сметка на находищата в Арктика. Добивът ще расте също така в Канада и Китай.

Към 2040 и САЩ, и Русия ще увеличат добива на „синьо гориво“ с 12 трилиона куб. фута в сравнение с нивата от 2010. Добиваният газ ще има своя пазар: САЩ вече предлагат да го изнасят за Азия и Европа, а Русия увеличава сътрудничеството си с Китай.

През 2040 в света ще се произвеждат 116 милиона барела течни горива, това е преди всичко петрол. Към 2040 цените на петрола ще нараснат до 163 долара за барел. В тази ситуация на потребителите ще им се наложи да търсят алтернатива на петрола. В САЩ сериозно ще намалее потреблението на бензин преди всичко заради новата политика на администрацията на президента Барак Обама.

Търсене ще има и за възобновяемите източници. Този сегмент ще се развива с бързи темпове. В света ще се появяват все повече вятърни и хидроелектроцентрали, отбелязва „Уолстрийт джърнъл“.
(По БГНЕС)

#петрол #газ #консумация #енергия #Русия #САЩ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници