Явор Куюмджиев обвини ГЕРБ за катастрофата в енергетиката

Явор Куюмджиев обвини ГЕРБ за катастрофата в енергетиката
Явор Куюмджиев. Снимка: бТВ
A A+ A++ A

Господа бивши управляващи, вие нанесохте непоправими щети на българската енергетика през последните три години и половина. Това каза депутатът от Коалиция за България Явор Куюмджиев в пленарната зала при дебатите по Доклада за състоянието на енергетиката, предаде агенция „Фокус“.

„Трябва да спрем да гледаме назад, а в бъдещето, и да решаваме проблемите на енергетиката. Но преди това трябва да стане ясно в какво състояние заварихме енергетиката. В първия ден на парламента служебният премиер Марин Райков заяви, че е заварил катастрофа в българската енергетика“, посочи депутатът. 

Той се обърна към депутатите от ГЕРБ с думите: „Прекратихте стратегически важния за развитието на България проект за изграждане на атомна централа; прекратихте изграждането на стратегически важния газопровод Бургас – Александруполис; в таксите за пренос вкарахте зелената и кафявата енергия и невъзстановяемите разходи. Говорехте за диверсификация на доставките, но къде са връзките със съседните страни, какво стана с любимото „Набуко“ – умря, а какво направихте с „Южен поток“ – нищо“. 

„През тези години разпространявахте груби лъжи – за ВЕИ. През 2011 г. отворихте прозорец за инсталирането на близо 1000 мегавата слънчеви централи, които се изкупуват задължително на средна цена от над 480 лв. Това доведе до днешната катастрофална ситуация в електроенергетиката“, каза Куюмджиев. „Тези 970 мегавата разрешителни дойдоха по ваше време. Голяма част от тях се случиха през юни 2012 г.“, посочи депутатът.

#Явор Куюмджиев #ГЕРБ #енергетика #катастрофа

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници