Явор Куюмджиев: Правим предложения, които ще улеснят живота на гражданите

Явор Куюмджиев: Правим предложения, които ще улеснят живота на гражданите
„Ако сметката надвишава подобна сметка за същ минал период, доставчикът ще трябва да докаже, че клиентът е потребил посочената енергия“, даде пример Куюмджиев. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

„Предлагаме промени в Закона за енергетиката, които ще улеснят живота на гражданите“, заяви заместник-председателят на Комисията по енергетика Явор Куюмджиев на работна среща с потребителски организации за обсъждане на законодателни промени в защита на потребителите от монополи, предава „Фокус“.

Дискусията се провежда в сградата на Народното събрание.

Куюмджиев заяви, че ще има още една обществена дискусия, за да може да се постигне консенсус по законодателните промени, преди те да бъдат внесени за обсъждане в парламента.

Той отбеляза, че трябва да се промени изцяло начинът, по който комуникират крайните клиенти и естествените монополи.

„Ако сметката надвишава подобна сметка за същ минал период, доставчикът ще трябва да докаже, че клиентът е потребил посочената енергия“, даде пример Куюмджиев.

Друга група промени са свързани с измервателните уреди.

„Какво се случва, когато даден потребител не е съгласен с показанията на даден уред? Сега, ако това се случи, потребителят трябва да се жали на доставчика, който е собственик на измервателното средство. Предлагаме това да се регламентира и да е по-лесна процедурата за проверяване”, обясни депутатът.

„Непонятно е как е възможно в някои измервателни пунктове да има ниво на напрежение в порядъка на стотина волта и потребителят да трябва да избира дали да си пусне пералнята или телевизора. Сегашното законодателство дава преимущество на естествения монопол”, посочи Куюмджиев.

Предвидени са промени и за казуса с изключване на услугата.

„Монополите могат да прекъснат електроснабдяването, когато решат. Необходимо е потребителят да бъде надлежно информиран. Трябва да се отмени проблематичната такса за включване след спиране на ток например”, посочи депутатът.

„В много случаи клиентът е бил принуждаван да плаща за неща, на които не е потребител. Той страда и от липса на качество на услугата. Правим предложения, които ще улеснят живота на гражданите”, заяви Куюмджиев.

#Явор Куюмджиев #енергетика #комисия #потребители #монополи

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници