България и Иран преговарят за сътрудничество в търговията с газ

България и Иран преговарят за сътрудничество в търговията с газ
„Страната може да бъде добър сътрудник за трансфера на ирански газ. Надяваме се на добри резултати от разговорите ни с България“, каза още Раванчи. Снимка: www.tasnimnews.com
A A+ A++ A

България и Иран започват преговори за икономическо и търговско сътрудничество, като партньорството може да обхване и търговията с ирански природен газ, заяви иранският зам.-министър на външните работи Маджид Тахт Раванчи.

Раванчи е на официално посещение в София.

В сферите от взаимен интерес между България и Иран влизат търговията, енергетиката, културата и образованието, посочват от външно министерство.

Според иранския зам.-министър проблемите, свързани със страната, са изкуствено създадени.

„С разрешаването на кризата около иранската ядрена програма и отпадането на санкциите ще се отворят нови възможности с България“, посочи Раванчи.

Той се срещна с българския външен министър Кристиан Вигенин и представители на парламентарната комисия за външна политика.

„Ние сме в началото на разговорите за сътрудничеството с България за доставка на природен газ. Ние можем да си сътрудничим в различни области на енергетиката. Доставката на природен газ от Иран за Европа се разисква от дълги години. Различни пречки спираха преговорите в тази посока, но с разрешаването на кризата те могат да бъдат възобновени“, заяви иранският зам.-министър и добави, че „България се намира на маршрута за доставка на природен газ в Европа“.

„Страната може да бъде добър сътрудник за трансфера на ирански газ. Надяваме се на добри резултати от разговорите ни с България“, каза още Раванчи.

Той отбеляза, че в следващите шест месеца страната му ще изпълнява всеки поет ангажимент към Запада за отстъпки в разработването на ядрената програма.

Иранският дипломат предупреди дипломатично, че ако западните партньори не изпълняват своите ангажименти, ще бъде свикана специална експертна международна комисия, която да провери докъде е стигнало изпълнението на договорките, предава „24 часа“.

Раванчи коментира, че пътят към решаване на сирийската криза минава през мирни преговори, а не насилие.

„Разрешаването на проблема с гражданската война в Сирия означава и разрешаване на проблема с бежанците в България“, каза още иранският външен зам.-министър.

#Кристиан Вигенин #Иран #България #природен газ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници