Създават министерство на енергетиката

Създават  министерство на енергетиката
A A+ A++ A

Ново министерство ще отговаря за енергетиката в България. Това е записано в специален екшън план 16/16 за съживяване на отрасъла.

План 16:16 ще рестартира българската енергетика. Той съдържа 16 мерки за стабилизиране на енергийния сектор у нас, които трябва да бъдат изпълнени до 2016 г., съобщава в. "Монитор".

Резки движения и структурни промени в кабинета обаче няма да се правят преди изборите за европарламент през май, научи в. "Преса".

Документът е готов само в първоначален вариант и неговото обсъждане на експертно и политическо ниво тепърва предстои. След това ще бъде подложен на широка обществена дискусия. Планът бил разработен от широка група експерти в работна група към Министерския съвет и е първият елемент от подготвяната енергийна стратегия.

Първата от мерките предвиждала отделянето на енергетиката в отделно министерство. Според запознати вече дори била ясна бройката на заместник-министрите.

Те щели да бъдат трима. Единият заместник щял да отговаря за стратегическото развитие на енергетиката, вторият - за газовия сектор, а третият щял да се занимава с въпросите на електроенергетиката и минния бранш.

Сред 16-те мерки за рестарт на енергетиката били набелязани и такива, свързани с определянето на цените на електрическата енергия. Обмисляло се да се промени начинът на формирането на цените.

#енергетика

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници