„Транснефт“ не се е отказва от „Бургас–Александруполис“

„Транснефт“ не се е отказва от „Бургас–Александруполис“
Трасетата на петролопровода „Бургас–Александруполис“ и алтернативния проект „Самсун–Джейхан“.
A A+ A++ A

Вицепрезидентът на руската държавна компания „Транснефт“ Михаил Барков заяви, че проектът „Бургас-Александруполис“ ще бъде замразен, като в Амстердам формално ще се съхрани офисът на „Транс-Болкан-пайплайн“.

Той подчерта, че „Транснефт“ не се отказва от проекта. „По принцип можем да построим „Бургас-Александруполис“ за няколко месеца“, отбеляза още Барков, цитиран от РИА „Новости“. Заседание на Надзорния съвет по проекта ще се проведе на 13 март.

Руската държавна компания „Транснефт“ не изключва изграждането на петролопровод до Гърция през турска територия, заобикалящ България, която се отказа от проекта „Бургас-Александруполис“, съобщи пред журналисти вицепрезидентът на руския петролопроводен монополист Михаил Барков.

В началото на февруари „Транснефт“ получи от България 4,7 милиона евро за погасяване на дълга по проекта за строителството на петролопровода, но засега не са изплатени лихвите по дълга. Към края на миналата година сумарният дълг на България по проекта „Бургас-Александруполис“ бе приблизително шест милиона евро.

„Проблемът с българския дълг не е изчерпан напълно. Има щети, които са нанесени на компанията, и „Транснефт“ има намерение да предяви на българската страна своите претенции“, заяви Барков, но отбеляза, че тази възможност е трудно реализируема.

Българското ръководство през декември изрази намерението си да прекрати действието на междуправителственото споразумение по проекта за строителството. Финансовият министър Симеон Дянков тогава съобщи, че правителството на страната е взело решение да прекрати участието си в проекта, тъй като той е икономически неизгоден.

#Русия #Турция #Гърция #петролопровод #Бургас-Александруполис #Транснефт #Михаил Барков

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници