Руското оборудване на АЕЦ „Козлодуй" отговаряло на изискванията

Руското оборудване на АЕЦ „Козлодуй" отговаряло на изискванията
В четвъртък се появи информация в някои руски и български медии, че в Русия се разследват измами при производството на уреди и агрегати за ядрени централи, действащи в Русия и България. Снимка: DarikNews
A A+ A++ A

Металът, използван при производството на оборудване за АЕЦ „Козлодуй", отговаря на всички необходими изисквания за качество, се казва в съобщение на „Атоменергомаш".

Цялото произведено оборудване е прието от възложителя и успешно се експлоатира, гласи още съобщението по повод публикациите, в които се поставя под съмнение качеството на оборудването, доставено за българската АЕЦ.

На „ЗиО-Подолск" работи строга многостепенна система за контрол на качеството, обхващаща всички етапи на производство: от експертизата на получените материали и суровини до приемането на готовата продукция, посочват от компанията.

Оценката за съответствие на качеството на оборудването, доставяно за чуждите АЕЦ, се осъществява от упълномощената организация ОАО „Зарубежатоменергострой", се казва още в съобщението, цитирано от БГНЕС.

При изпълнението на поръчката за доставката на подгреватели с високо налягане за АЕЦ „Козлодуй", освен редовните проверки, осъществени от служителите от „ЗиО-Подолск" и конструкторската организация (ОАО „Инжинерингова компания „ЗИОМАР") на качеството на материалите (включително заготовките за тръбните дъски), процесът на производство и готовото оборудване, бяха проведени допълнителни независими експертизи и изследвания от страна на главни научно-изследователски организации, според производителя.

Още една допълнителна проверка след получените анонимни сигнали е била организирана от служителите на компетентните органи.

Резултатите от всички горепосочени експертизи и проверки показаха, че металът, използван при изпълнението на поръчката за АЕЦ „Козлодуй", отговаря на всички необходими изисквания за качество. Цялото произведено оборудване е прието от възложителя и успешно се експлоатира, заявяват от „Атоменергомаш".

Не се открити никакви данни, свидетелстващи за използването на некачествени метали или други материали при производството на оборудване за атомната индустрия от „ЗиО-Подольск". Следователно, всички изявления в медиите за ненадеждно качество на продукцията на „ЗиО-Подолск" са некоректни и неверни, се посочва още в комюникето.

ОАО „Атоменергомаш" се занимава с производството на машини за енергийната промишленост. То е част от държавната корпорация „Росатом".

В четвъртък се появи информация в някои руски и български медии, че в Русия се разследват измами при производството на уреди и агрегати за ядрени централи, действащи в Русия, но и в България.

Още през 2007 г. Федералната служба за сигурност (ФСБ) е установила, че оборудване се е произвеждало от по-евтина от предвиденото стомана, а разликата си поделяли ръководителите на няколко големи предприятия.

В публикациите се казва, че става дума за т.нар. тръбни дъски и дъна за подгреватели с високо налягане на АЕЦ „Козлодуй".

Твърди се, че те са изработени от стомана с качества, които не отговарят на технологичните изисквания и на условията по договора за поръчка.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници