Пристигат експерти от ЕК, за да дискутираме за "Южен поток"

Пристигат експерти от ЕК, за да дискутираме за "Южен поток"
Явор Куюмджиев Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Убедени сме, че нарушение на европейското законодателство за "Южен поток" няма, заяви депутатът от "Коалиция за България" и заместник-председател на Комисията по енергетика в НС  Явор Куюмждиев пред БНР.

Повод за коментара е решението на Европейската комисия проектът да бъде прекратен до постигане на пълното съответствие с европейското законодателство. Съобщението дойде ден, след като председателят на ЕК Жозе Барозу предупреди българския премиер, че Брюксел ще предприеме мерки срещу страната ни, ако има нарушение. 

"На 13 юни у нас идват експерти от ЕК, с които ще се дискутират тези въпроси. Надявам се,че ще ги убедим, че нарушение на европейското законодателство няма. Надявам се, че новият състав на ЕК ще проумее, че "Южен поток" не е руско-български проект, не е услуга на никого, освен на  всички южноевропейски страни. Този проект е руско-европейски и това, че минава през България е огромен успех на вече трето поредно правителство. Ще защитаваме българските национални интереси до край. За нас той е жизнено важен. И рано или късно той ще се случи. Цялата тази драма е малко измислена. До този момент няма нито един конкретен текст с какво точно сме нарушили европейското законодателство, каза Куюмжиев и уточни, че има две писма, които се базират на доноси", коментира Куюмджиев.

Той подчерта, че съмнения, че има нагласен конкурс за строител на българската част на газопровода винаги може да има.

"Конкурсът беше проведен по действащия закон за обществените поръчки. Няма фирма в България, която може да работи по този проект и да не е включена", коментира депутатът от левицата. 

 

#Южен поток #"Коалиция за България" #Европейската комисия #ЕК

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници