ДКЕВР отрича да държи умишлено ниска цената на тока

ДКЕВР отрича да държи умишлено ниска цената на тока
„Не натискаме цените на тока надолу, запазват се на същото ниво“, заявиха от ДКЕВР. Снимка: banks.dir.bg
A A+ A++ A

„Не натискаме цените на тока надолу, запазват се на същото ниво. Цената не е намалена, тя е в нивата, каквато е била досега - леко увеличение има само при ЧЕЗ, но крайната им цена е най-ниска спрямо трите основни ЕРП-та“, заяви на брифинг след откритото заседание на ДКЕВР председателят на комисията Боян Боев, предаде репортер на БГНЕС.

Запитан защо се налага технологичните разходи да се смятат по нова цена, Боев заяви, че докладът, който работната група е представила, е да се заплащат не по регулирана цена, както беше досега, а цената на технологичния разход да се определя по цена на АЕЦ „Козлодуй“. Затваряме този признат разход, който изскочи в годините, и го сваляме на 30 лв., каквато е цената на АЕЦ „Козлодуй“, каза Боев.

Той бе категоричен, че ДКЕВР има основание в Закона за енергетиката, където конкретно е записано, че упражнява контрол, анализира периодично и има право да поиска изменение или допълнение на договорите, които са за разполагаемост с електрическа енергия, когато те противоречат на правото на ЕС, не съответстват на политиките на ЕС.

Боев коментира и недоволството на топлофикациите за цените на топлоенергията, като заяви, че това, което вече десетилетия се води като политика за нарастване на добавката на топлинната енергия за сметка на енергийната трябва един ден да приключи.

#АЕЦ #топлоенергията #Боян Боев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници