„Росийская газета“: САЩ отнесоха „Южен поток“

„Росийская газета“: САЩ отнесоха „Южен поток“
Снимка: Сергей Куксин
A A+ A++ A

До последния момент българското правителство се противопоставяше на намеренията на Брюксел да спре „Южен поток“ напълно успешно. Премиерът и министърът на икономиката и енергетиката непрекъснато уверяваха колко е важно строителството на газопровода за България, но принуден от обстоятелствата, премиерът замрази проекта след визитата на трима сенатори от САЩ. Това се казва в коментар на руския официоз „Росийская газета“.

„Визитата на тримата американски сенатори Джонсън, Мърфи и Маккейн обаче показа нагледно, че доларът командва европейската политика. Всичко, за което София възнамеряваше да се договори с Брюксел, просто бе отнесено от американците“, се казва в коментара.

Българският премиер Пламен Орешарски обяви преустановяването на работата по проекта за газопровод, докато бъдат отстранени всички забележки от страна на Брюксел.

От ЕК обявиха, че не блокират проекта „Южен поток“, а го привеждат в съответствие с европейското законодателство. Това заявиха от пресслужбата на Европейската комисия в коментар пред ИТАР-ТАСС.

По-рано източник в европейските институции съобщи, че в Брюксел не изключват възможността от консултации между Русия и ЕС по ситуацията за „Южен поток“ още в понеделник. Тогава в белгийската столица ще се проведат преговори за уреждане на спора с цените на газа между Русия и Украйна, с енергийните министри на двете държави и ръководителите на нефтените им компании „Газпром“ и „Нафтогаз“.



#Брюксел #"Южен поток" #Джонсън #Маккейн #Пламен Орешарски #Русия #Украйна #САЩ #ЕК

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници