„Грийнпийс“: „Козлодуй“ и „Белене“ не са застраховани от бедствие

„Грийнпийс“: „Козлодуй“ и „Белене“ не са застраховани от бедствие
Активистите на „Грийнпийс“ са крайни противници на ядрената енергетика и провеждат демонстрации в целия свят. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Ядрените централи АЕЦ „Козлодуй“ и АЕЦ „Белене“ не са застраховани срещу бедствие с размерите на „Фукушима“, предупреди Ян Хаверкамп от международната екоорганизация „Грийнпийс“.

Според последния доклад на „Грийнпийс“ за ядрената енергетика, публикуван една година след ядрената катастрофа в АЕЦ „Фукушима“, ядрена безопасност не съществува – „съществуват само непредсказуеми ядрени рискове, присъщи на всеки реактор“, предава БГНЕС.

„Цялата японска система за безопасност гарантираше, че реакторите могат да издържат на всяко земетресение или цунами. В същото „Атомстрой“ уверява българите днес“, категоричен е Ян Хаверкамп.

След посещението си в Свищов в сряда той отбелязва, че 35 години след голямото земетресение в дунавския град хората все още помнят страха. „АЕЦ „Козлодуй“ се намира само на 5 км от града, в който живеят около 14 000 души“, посочва екоактивистът.

Той определя като „абсолютна глупост“ отричането на възможността за природно бедствие, при което „Белене“ и „Козлодуй“ могат да претърпят бедствие с размерите на „Фукушима“.

Според Ян Хаверкамп, ако България иска да предприеме логични стъпки за предотвратяването на подобни аварии, трябва да заложи на достъпни технологии за възобновяема енергия.

„Институционалните неуспехи в Япония трябва да бъдат предупреждение за останалия свят. Трябва да се поучим от уроците на миналото“, призова активистът на „Грийнпийс“.

Той заяви, че развитите и мощни технологии за възобновяема енергия трябва да заменят опасните ядрени реактори.

Според доклада на екоорганизацията през последните пет години е бил създаден 22 пъти по-голям енергиен капацитет, базиран на вятъра и слънцето (230 000MW) в сравнение с ядрения (10 600MW).

„Централите за възобновяема енергия, построени през 2011 г., могат да генерират толкова електричество, колкото 16 големи ядрени реактора. Това е възможността за бъдеще без ядрена опасност“, е заключението на експертите.

#Япония #възобновяема енергия #АЕЦ „Фукушима“ #АЕЦ „Белене“ #АЕЦ „Козлодуй“ #Грийнпийс

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници