КЗК ще каже за картела при горивата след месеци

КЗК ще каже за картела при горивата след месеци
На Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) ще са й нужни месеци, за да определи дали има картел при цените на горивата в България. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

На Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) ще са й нужни месеци, за да определи дали има картел при цените на горивата в България.

„Окончателното решение за наличие или не на картел на пазара на горива у нас между четири компании ще бъде взето след месеци“, каза председателят на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) Петко Николов при изслушването на резултатите от проведената проверка за картел на пазара на горива в парламентарната комисия по икономическа политика, предаде Investor.bg.

Миналият петък КЗК обвини „Лукойл България“ ЕООД, „Ромпетрол България“ АД, „Нафтекс Петрол“ ЕООД и „ОМВ България“ ООД КЗК в картелно споразумение с мотив, че са извършили нарушение, влизайки в забранено споразумение и съгласуване на цени при търговия на едро на бензин и дизелово гориво.

Николов обясни, че след като определението на комисията за наличие на картел е връчено преди два дни на обвинените четири компании, те имат право в едномесечен срок да представят своите писмени доказателства, че не участват в картелно споразумение.

След това в рамките на още един месец фирмите имат право да поискат и изслушване от КЗК при закрити врати.

Въз основа на допълнителните доказателства и твърдения КЗК ще вземе предварително решение и ако то е за наличие на картел, трябва да бъде представено в Европейската комисия, тъй като би се нарушило и европейското антимонополно законодателство.

По закон до един месец след разглеждане на представените доказателства ЕК трябва да се произнесе относно правотата на направените изводи на българския антимонополен орган.

В случай че те са потвърдени, седемте комисари от КЗК, въз основа на преценките си върху доказателствата, трябва да гласуват окончателното решение на комисията.

Николов допълни, че при потвърждение за наличие на картел петролните компании ще могат да обжалват решението в тричленен и петчленен състав на ВАС.

Максималната санкция, която може да бъде наложена на участващи в картел компании, по закон е до 10 процента от годишния им оборот за периода, за който се докаже такъв.

Петко Николов обясни още, че процесът на събиране и преценка на доказателствата е възможно да не се съберат достатъчно доказателства за участие в картел на една или повече от обвинените компании.

За всяко от твърденията на комисията трябва да има налични сигурни доказателства, за да се наложи санкция и преустановяване на установената практика.

#Петко Николов #Николов #Комисията за защита на конкуренцията #картел #горива

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници