Министърът потвърди: Армията ще се включи в охраната на границата ни

Министърът потвърди: Армията ще се включи в охраната на границата ни
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Ще се включим, ще съдействаме във всяко отношение с логистична поддръжка и подкрепа. По този начин военният министър Николай Ненчев потвърди участието на армията в охраната на границата ни с Турция. Министерството на отбраната вече е представило и списък на всички възможности, с които ще окаже пълно съдействие. Сред тях са високо проходима техника и „всичко останало, от което има нужда".

Военният министър обаче поясни, че има неща, с които МО не разполага. Въпросът дали от МО е поискана жива сила от "Военна полиция" не е дискутиран. Ненчев го счита за решен. Той се надява възможно най-скоро да започне и строежът на оградата. Финансирането и по-конкретно необходимите 150 млн. лв. обаче не са били обсъждани на днешното заседание.

В сряда Съветът по сигурността към министър-председателя е провел заседание във връзка със ситуацията в Западна Европа след атентата в редакцията на френското издание „Шарли ебдо”. На този етап няма опасност от терористична атака у нас, заяви още военният министър.

"Слава Богу, няма доказателства за участие на български граждани в "Ислямска държава", посочи Ненчев. Има обаче действителна заплаха от бежанска вълна.

Ненчев изтъкна, че във връзка с опасността от терористични атаки навсякъде в Европа има резолюция на ООН, която обаче България не е приложила в законодателството си. "Предприемаме спешни мерки в тази посока, законодателни. Обсъждаме текста", поясни в тази насока военният министър.

Той определи визитата на шефа на НАТО Йенс Столтенберг за доказателство, че на България се гледа като на съюзник. "Преди няколко дни се коментираше, че след като никой не идва тук, нещо не е наред в нашите отношения. Сега, когато имаме такава визита се търси обратната реакция", коментира Ненчев.

Ненчев обаче отказа да посочи конкретна дата за предстоящото посещение у нас на генералния секретар на НАТО.

#Николай Ненчев #НАТО #ООН

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Отбрана
Последно от Отбрана

Всички новини от Отбрана »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници