България уведоми Русия за отказа от АЕЦ „Белене“

България уведоми Русия за отказа от АЕЦ „Белене“
Официалният отказ се очаква да бъде връчен от министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев, който пристига на посещение в Москва. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Русия получи нота от България с молба оперативно да се проведат преговори по въпроса за възможния отказ от строителството на АЕЦ „Белене“, съобщи източник, близък до този проект.

Руският вицепремиер Игор Сечин, представители на министерството на енергетиката и „Росатом“ ще проведат съвещание в четвъртък, на което, както се очаква, ще бъде изработена единната позиция на Русия по този въпрос, а също така ще бъде определена дата за провеждането на преговори и тяхното равнище, предаде Интерфакс, цитиран от БГНЕС.

Българското правителство взе решение за отказ от строителството на АЕЦ „Белене“. Официалният отказ се очаква да бъде връчен от министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев, който пристига на посещение в Москва.

В случай на отказ от проекта Русия може да предяви на България иск за сумата за вече извършените дейности. Директорът на „Росатом“ Сергей Кириенко вече съобщи, че част от оборудването за атомната централа е произведено.

#България #Русия #АЕЦ „Белене“ #Игор Сечин #вицепремиер #министъра на икономиката #енергетиката и туризма #Делян Добрев #Москва #Росатом #Сергей Кириенко

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници