Русия ще настоява да строи АЕЦ „Белене"

Русия ще настоява да строи АЕЦ „Белене"
Сергей Шматко не коментира дали руската страна ще подаде съдебен иск заради отказа на България от строежа. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Русия ще настоява България да изпълни договорните си задължения по проекта за АЕЦ „Белене", заяви руският енергиен министър Сергей Шматко.

Министър на енергетиката на Русия обяви, че в петък ще проведе разговори с българския си колега Делян Добрев за АЕЦ „Белене" и ще му представи исканията на своята страна, предаде агенция „Фокус", позовавайки сена руските медии.

„Ние ще формулираме всички свои решения и предложения, изхождайки от строгото спазване на всички правила и задължения на страните по съществуващите документи", каза Шматко.

„Нашата позиция е следната – ние имаме разбираема юридическа база за взаимоотношенията със съответната упълномощена българска структура за строителството на АЕЦ „Белене". Отдавна работим в този план. При нас е поръчано и се произвежда оборудване за тази централа", добави Сергей Шматко.

Той не коментира дали руската страна ще подаде съдебен иск заради отказа на България от строежа, предаде БТА, като цитира руската агенция. Шматко отбеляза, че основните коментари ще бъдат направени след петъчната среща с новоназначения български министър.

В сряда правителството на България взе решение да се откаже от строителството на АЕЦ „Белене" и да изгради на нейно място газова централа. Парламентът на страната подкрепи това решение.

В „Росатом" явно са очаквали отказа, коментира вестник „Коммерсант". „Атомстройекспорт" вече започна да изтегля своите сътрудници от площадката в Белене на 21 март.

„Ако правителството на България вземе решение, че атомната централа не им е нужна, за нас това няма да бъде голям проблем. През миналата година ние увеличихме двойно своите договори и има къде да хвърлим своите сили", заяви пък ръководителят на държавната корпорация Сергей Кириенко на 28 март.

Освен това той даде да се разбере, че България ще плати за срива на проекта, като подчерта, че „българските организации не плащат своевременно за произвежданото оборудване и вече значително са задлъжнели. Затова руските организации са били принудени да прибегнат до съдебна процедура".

България се надява да убеди руската компания „Атомстройекспорт" да не предприема съдебни действия, след като София се отказа от плановете си да строи атомна електроцентрала в Белене, предаде агенция „Ройтерс", позовавайки се на думи на българския министър на икономиката и енергетиката Делян Добрев.

„Атомстройекспорт", която трябваше да построи два 1000-мегаватови реактора, предупреждаваше, че България ще трябва да плати до 1 милиарда евро щети, ако проектът се провали.

„Руснаците имат своите причини да търсят компенсация, но ние също имаме аргументи да обясним защо не трябва да плащаме", каза министър Добрев преди да отпътува за Москва.

Той посочи, че България е похарчила над 1.3 милиарда лева по проекта.

Русия е получила нота от България с молба за оперативни преговори по въпроса за възможен отказ от строежа на АЕЦ „Белене", съобщи Интерфакс, позовавайки се на източник, близък до проекта.

Руският вицепремиер Игор Сечин, представители на руското министерство на енергетиката и на „Росатом" ще се съберат на съвещание в четвъртък, на което се очаква да бъде изработена единна позиция на Русия по въпроса, а също така ще бъде определена дата за преговори и тяхното равнище.

„Целта е да се излезе коректно от проекта, без да се съдят двете държави", каза ден по-рано премиерът Бойко Борисов по повод визитата на Добрев в Москва.

„В разговора с Владимир Путин му казах, че не ни отива да шикалкавим години наред и двете страни и да разваляме нашите отношения с един проект, по който и двете страни нямат яснота. Разчитаме на мисията на министър Добрев – да успее да ги анулира при преговори и най-вече истински се надявам президентът Путин да удържи на думата си, че ние ще се разделим по този проект дружески и ще започнем работа по АЕЦ „Козлодуй", добави Борисов.

България започва изграждането на АЕЦ „Белене" още през 80-те години, но с разпадането на социалистическата система проектът е замразен в началото на 90-те години.

Новият договор между „Атомстройекспорт" и НЕК за изграждането на АЕЦ е сключен през ноември 2006 г., на базата на който се изпълняват всички дейности по проекта „Белене". Строителните дейности започват през юли 2008 г. след подписването на Протокол за откриване на площадката „Белене".

Първоначално към проекта прояви интерес германския енергиен гигант RWE, но той се отказа през 2009 г. заради неясноти.

Държавната корпорация „Росатом", чиято дъщерна компания е АСЕ, също така привлече и инвеститори за „Белене". Това са водещият финландски енергиен концерн „Фортум" и френската компанията „Алтран".

Подписан е тристранен меморандум между НЕК, „Росатом" и чуждестранните инвеститори. В съответствие с него чуждите компании получават възможността да увеличат своя дял в Проектната компания от 1% на 25% за сметка на намаляването на дела на Русия и България.

#Делян Добрев #енергиен министър #Сергей Шматко #АЕЦ „Белене" #България #Русия #Росатом #Атомстройекспорт #Сергей Кириенко #министър на икономиката и енергетиката #вицепремиер #Игор Сечин #Бойко Борисов #премиер #Москва #Владимир Путин #президент #АЕЦ „Козлодуй" #НЕК #RWE #АСЕ #Фортум #Алтран

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници