Бивш директор на „Козлодуй“ искал реактора от „Белене“ още преди 10 г.

Бивш директор на „Козлодуй“ искал реактора от „Белене“ още преди 10 г.
АЕЦ „Козлодуй“ е лицензирана за 4000 мегавата. В момента работят 2000 мегавата, обясни Йордан Йорданов. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Токът от две нови мощности на АЕЦ „Козлодуй“ ще е много по-евтин от тока, който би произвеждала „Белене“ или евентуалната газо-парова централа, смята бившият изпълнителен директор на АЕЦ „Козлодуй“ Йордан Йорданов.

Той обяви, че подкрепя построяването на 7-ми и 8-и реактор в съществуващата централа.

„Тя е лицензирана за 4000 мегавата. В момента работят 2000 мегавата“, аргументира се Йордан Йорданов пред Дарик.

Въпреки че процесът по лицензиране трябва да започне отначало, той подчерта, че някои от етапите ще бъдат скъсени, тъй като има налично всичко, което се изисква за лицензирането.

„Мисля, че лицензирането ще бъде много кратко. И като се добави строителството, да кажем, към пет години, примерно седем-осем години са достатъчни да влезе един реактор в действие“, обясни Йордан Йорданов.

Бившият изпълнителен директор на АЕЦ „Козлодуй“ каза, че реализацията на този проект е започнала при неговото управление, като в стратегията е било заложено с оборудването за „Белене“ да се построи 7-ми реактор, каквато идея лансира и премиерът Бойко Борисов, след като обяви окончателния отказ на България от проекта за втора АЕЦ.

„За съжаление следващото правителство спря действието на тази стратегия, прие една стратегия 2002-2005 година, ако си спомняте. След 2005, 2006 до 2010 нямаше стратегия. През това време се развиха тези, така да се каже, действия, които не бяха обмислени добре“, коментира Йордан Йорданов.

Затова той предлага първо стратегията за атомната енергия да се обмисли добре, а после да се организира нов конкурс с участието и на Русия, и на САЩ, и на Южна Корея, и на Франция.

#Йордан Йорданов #АЕЦ „Козлодуй“

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Акценти

Инбет Казино