Правят и резервно газово трасе между България и Румъния по дъното на Дунав

Правят и резервно газово трасе между България и Румъния по дъното на Дунав
БГНЕС
A A+ A++ A

Българският газопреносен оператор "Булгартрансгаз" и румънският "Трансгаз" подписаха договор за изграждане на резервен газопровод от прехода по дъното на река Дунав за междусистемно свързване на газопреносните системи на двете страни. Той е в допълнение на сключения договор между двете компании за изграждане на основния газопровод от подводния преход под река Дунав, за който е проведена процедура по реда на ЗОП от страна на българското дружество.

Съгласно румънското законодателство за изпълнител е избрано обединение от “INSPET” АД (лидер) и дружеството “HABAU PPS Pipeline Systems” OOД (асоциирано дружество).

Изграждането на резервния газопровод от междусистемната връзка България–Румъния е планирано да приключи до 214 дни, считано от откриването на строителната площадка на българска и румънска територия до подписване на Констативен акт обр.15 за строежа на територията на Р. България и протокол за приемане на територията на Румъния.

Дължината на прехода е 2.1 км., а максималният капацитет на интерконектора е 1.5 млрд. куб. м. годишно. Активната работа за изграждане на интерконектори със съседните държави, за разширяване и модернизация на газопреносната мрежа и разработването на местния добив на природен газ ще осигурят енергийна сигурност на доставките в страната.

#Булгартрансгаз #Трансгаз

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници