Добрев: Костов е виновен за цената на тока, а обвинява нас

Добрев: Костов е виновен за цената на тока, а обвинява нас
Добрев коментира изказването на лидера на ДСБ Иван Костов, че премиерът Бойко Борисов удовлетворява интересите на енергийната мафия. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Според министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев Иван Костов и кабинетът му са виновни за повишението на цената на тока заради договорите, които са подписвали по време на своя мандат (1997–2001 г.), а сега обвиняват правителството на Бойко Борисов.

„Опитват се да се намерят най-различни аргументи за оправдаване покачването на цената на електроенергията само и само да не се говори за сключените дългосрочни договори за ТЕЦ „Марица-изток 1“ и ТЕЦ „Марица-изток 3“, заяви Добрев, цитиран от БГНЕС.

Той коментира изказването на лидера на ДСБ Иван Костов, че премиерът Бойко Борисов удовлетворява интересите на енергийната мафия.

Добрев припомни, че дългосрочните договори за изкупуване на електроенергията от двете централи са подписани на 13 юни 2001 година, сряда, четири дни преди парламентарните избори на церемония в Министерския съвет в присъствието на премиера по онова време Иван Костов.

„Към двата договора има финансови модели за това как се изчислява цената на електроенергията. Договорите са за 15 години и влизат в сила в момента, в който централите заработят. „Марица изток-1“ заработи на пълна мощност на 30 декември 2011 година“, коментира Добрев.

„От януари тази година броим 15 години. До 2027 година ще плащаме над 100 лева за електроенергия от тази централа“, каза още министърът.

„Точно този договор е сключен с офшорна компания 3C Limited. Другият дългосрочен договор е до 2024 година. В договорите няма нито една клауза, която да защитава интересите на държавата“, заяви още Делян Добрев.

#премиер #ДСБ #Бойко Борисов #Министерски съвет #Иван Костов #ТЕЦ „Марица-изток 3“ #министър на икономиката #Делян Добрев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници