Социалните придобивки в армията остават, увери Аню Ангелов

Социалните придобивки в армията остават, увери Аню Ангелов
Аню Ангелов подчерта, че няма да има намаляване на компенсациите, нито редукция на обезщетенията при пенсиониране на военните от 20 на 15 заплати. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Няма да се премахват социалните придобивки в армията, увери в кулоарите на парламента министърът на отбраната Аню Ангелов.

В преговорите с Министерството на финансите трябва да има отстъпки и от двете страни, подчерта министърът, без да отрече, че може да има недоволство от идеята да се намалят социалните придобивки на хората под пагон, за да увеличат заплатите им от 3 до 5%, предаде БНР.

Съветът по отбрана е обсъждал идеята отпуските в армията да се намалят от 40 на 30 календарни дни и пределната възраст за пенсиониране на младшия състав може да стане 52 години при минимална служба 27 години.

Сега за армейска пенсия са достатъчни само 15 години осигурителен стаж, а изискване за години служба няма.

Въвеждането на възраст, при която ще се придобива правото на пенсия от военнослужещите - 52 години за старшини, сержанти и младши офицери и 54 години за старшите и висшите офицери, е и сега действащо правило.

Интересът на военнослужещите се покрива с този на ръководството, увери военният министър.

„Трябва да се стреми да расте в службата. С това му се дава повече време, а не когато навърши 27 години стаж - това изтича някъде на 50 години, на 49 години, да има възможност още две или три години да бъде на служба и тогава той ще придобие право на пенсия. Това е в интерес на военнослужещите, това е и в интерес на мен като министър, защото сега съм подложен на натиск“, заяви Аню Ангелов.

Той категорично подчерта, че броят заплати, получаван от военните като компенсация в края на службата, няма нищо общо с процеса на пенсиониране.

„При всяко освобождаване от военна служба военнослужещият има право да получи толкова заплати, и то без данък, и ще продължи да има това право - колкото е служил в армията плюс най-малко две трети от това, но специално за обезщетение се броят само годините на служба в армията. Това е едното, което е в техен интерес“, посочи още военният министър.

Аню Ангелов подчерта, че няма да има намаляване на компенсациите, нито редукция на обезщетенията при пенсиониране на военните от 20 на 15 заплати.

Заплатите могат да се увеличат, но това зависи от народното представителство, каза още министърът.

„Ако народното представителство уважава своето решение, гласувайки Бялата книга за отбраната и Въоръжените сили, и гласува 1,5% от БВП за бюджет за отбрана... Ако това не стане, естествено, аз като министър и моят екип правим всичко възможно да решим въпроса с увеличаване на възнагражденията, може би е по-правилна думата покриване на 3-годишната обща инфлация с увеличаване възнагражденията на военнослужещите“, каза още Аню Ангелов.

Средната работна заплата в Министерството на отбраната след 1 юли е 933 лв. Средната заплата само в структурите на българската армия е 989 лв., посочи министърът.

За сравнение той каза, че средната заплата в Министерството на правосъдието е 1236 лв., в Министерство на финансите – 1238 лв., а в Главна дирекция „Гражданска въздухоплавателна администрация“ – 2065 лв.

#Аню Ангелов #МО #Министерство на отбраната #социални придобивки #заплати #пенсиониране #осигурителен стаж

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Отбрана
Последно от Отбрана

Всички новини от Отбрана »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници