Турско село забрани на мъжете и жените да празнуват заедно

Турско село забрани на мъжете и жените да празнуват заедно

pixabay

A A+ A++ A

Местните власти в турско село забраниха на мъжете и жените да празнуват заедно на празненства като сватби и изпращане на войници с мотив, че това не съответства на религията, съобщава сайтът Хаберлер, цитиран от БТА.

Решението, взето от кметството в с. Карааъз, окръг Бурса, и местното Дружество за подпомагане и солидарност, влиза в сила от 1 януари догодина.

Съвместните смесени празненства на мъже и жени са забранени, тъй като според решението на местните власти "не са религиозно съобразни".

Хайри Сьонмез, председател на Дружеството за солидарност в Карааъз, публикува решението в социалните мрежи.

"Преценено е, че от гледна точка на нашата религия и предвид оплакванията на хората от селото на нашите сватби, ритуали по къносването ("къна геджеси", провежда се преди сватбената церемония, бел.ред.), церемониите по обрязване, изпращането на войници в казармата смесените мъжки и женски танци не са подходящи. Смята се за подходящо жените да организират специални развлечения за жени в събота във време, определено от домакина на сватбата. Умоляваме жителите на селото да се съобразяват с това. Взетите решения са валидни от 1 януари 2024 г.", се посочва в решението.

#Турция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Светът в снимки
Последно от Светът в снимки

Всички новини от Светът в снимки »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници