Радев, Вучич и Алиев дадоха старт на газовата връзка между България и Сърбия

Радев, Вучич и Алиев дадоха старт на газовата връзка между България и Сърбия
A A+ A++ A

Въвеждат в експлоатация газовата връзка между България и Сърбия. По газопровода ще може да се пренася газ и в двете посоки. Капацитетът е 1 милиард и 800 милиона кубически метра годишно. На церемонията за откриването в Ниш присъстват президентите на България, Сърбия и Азербайджан - Румен Радев, Александър Вучич и Илхам Алиев.

Преди минути тримата президенти заедно натиснаха копчето и така беше даден старт на газовата връзка между България и Сърбия.

"Интерконекторът България-Сърбия е нещо много повече от инфраструктурен проект. Той е символ на нарасналите технологични способности на нашите страни. Той е символ на успешното ползотворно сътрудничество между България-Сърбия-Азербайджан. Сътрудничество, което води до устойчиво икономическо развитие на нашия регион. Той е израз на нашата единна воля да градим заедно нашето европейско бъдеще. Той е израз на амбициозната визия на ЕС за сигурни и надеждни източници на енергия. И аз съм убеден, че освен това интерконекторът ще допринесе за повишаване на инвестиционния интерес към пограничните региони", подчерта Румен Радев, президент на Република България.

"До 2027 г. Азербайджан ще удвои износа си на природен газ към Европа и отново количествата показват колко решително ние се движим към крайната цел. Нашият износ стига над 8 млрд. кубически метра и тази година ще стигнем 12-милиардният кубичен метър, което е 50% от нашия износ в световен мащаб. Имаме и други мащабни планове - енергийната стратегия на Азербайджан се прилага с всички проекти, които сме започнали", заяви Илхам Алиев, президент на Азербайджан.


Газовата връзка е дълга 170 километра и свърза градовете Нови Искър и Ниш. На наша територия са изградени 62 километра като тяхното строителство започна на 1 февруари. Цената на проекта в България е 76,6 млн. евро. Голяма част от сумата е осигурена чрез заем и собствено финансиране от държавната компания "Булгартрансгаз".

Капацитетът на тръбата е 1,8 млрд. кубични метра. Първоначално съоръжението ще пренася синьо гориво от България към Сърбия. Първи количества ще бъдат пуснати още днес, а за януари е резервиран 40% от общия капацитет на тръбата, показват данните на "Булгартрансгаз".

Съоръжението ще може да работи и в двете посоки. В случай, че България има нужда да получи количества, чрез тръбата получава достъп до хърватските терминали за втечнен газ, както и до най-голямото газово хранилище край австрийската столица - Баумгартен.



# Румен Радев #интерконектор #Алекдандър Вучич

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници